ДБ иска да върне руския лагер в "Камчия" на България със закон Снимка: © СОК Камчия

Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова (ДБ) ще предложат нов законопроект в опит за решаване на проблема с руската собственост в комплекса "Камчия" - една от най-спорните сделки за предоставяне на част от българското Черноморие на кметството на Москва.

"Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", казва Мирчев в своя позиция във Facebook.

Новината идва броени дни след като администрацията към кмета на Москва е задействал смяна на ръководството в Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия".

Втори изпълнителен директор в дружеството, управляващо имота, ще бъде Росен Григоров - настоящ директор по управление на персонала на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Това може да е първа стъпка в опит за изпреварване на законодателните санкции и прехвърляне на "Камчия" към друга руска компания в България.

Връщането на българската собственост върху "Камчия" трябваше да се случи още през есента на 2023 г.

Тогава Mediapool съобщи, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обсъждат законови промени за решаване на спорния казус около руската база.

И досега обаче това не се е случило - въпреки че съществуващият закон за контрола по прилагането на санкциите срещу Русия беше поправян няколко пъти заради газовата такса и забраната за внос на руски петрол.

Още преди руската военна инвазия в Украйна, "СОК Камчия" работеше на загуба, а през февруари 2020 г. сметките на дружеството бяха запорирани от кредитори.

Руското правителство обаче гледа на този актив като на стратегически обект в ЕС и няма никакво намерение да се отказва от него.

Санаторно-оздравителният комплекс е създаден по проект, чието начало датира от 2002 г. Идеолог е тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков - първоначално той иска да направи лагер за евтини летни почивки на руски деца в България.

Лужков подписва споразумение с правителството на Сергей Станишев през 2008 г., а основната част от комплекса е открита през 2010 г. в мандата на първия кабинет на Бойко Борисов.

Собственик на "СОК Камчия" ЕАД е Департаментът по имуществото на град Москва, а до 2018 г. представител на Съвета на директорите е Станка Шопова, бивш депутат и председател на ДКМС между 1981 и 1986 г.

Финансовите проблеми настъпват малко след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия, когато рублата се обезценява. Спрени са и субсидираните почивки от московската община. Но опитът на кмета на Москва Сергей Собянин да продаде лагера още през 2016 г. е спрян след намеса на външния министър Сергей Лавров.

През 2019 г. Лавров го определя като "уникален проект" и "идеален образец за мека сила в най-позитивния смисъл", а в Думата дори се обсъжда превръщането на "Камчия" в "основна задгранична културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа".

Камчия: Руската "мека сила" на всяка цена


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024