ДБ намери допирни точки с Габровски, но няма да подкрепи мандата на ГЕРБ Снимка: © Булевард България

"Демократична България" няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, но даде сигнал към проф. Николай Габровски, че ако той намери мнозинство за управление, ще може да разчита на гласовете на коалицията по стратегически важни теми.

Христо Иванов изрази уважение към опита на медика от "Пирогов" да направи пробив в преодоляване на партийните разделения, но посочи, че усилията за нормализиране на отношенията в 48 НС са недостатъчни, а Габровски рискува да попадне в сценарий "Беров" - неясна политическа отговорност и съмнения за задкулисни договорки.

  • Той посочи още, че ДБ има разминавания с ГЕРБ по един от основните си приоритети - върховенството на закона и реформата на прокуратурата.
  • "Централната необходимост в този сектор е реформа на прокуратурата, което изисква конституционна промяна. Този разговор не е започнат, въпреки че е поставян многократно. Тази тема е свързана и с Шенген, и с еврозоната, и с плана за възстановяване", каза Иванов.
  • Съпредседателят на ДБ изрази и критики към "сватбарското наддаване" за бюджетните промени, в което и ГЕРБ участва - нещо, което той описа като "обезпокояващ сигнал".
  • Третият проблем, заради който ДБ отказва подкрепа за ГЕРБ, е и случилото се по време на дебатите за Изборния кодекс и "съмненията" на партията на Борисов за нуждата от въвеждането на електронни публични услуги.

Среща между представители на "Демократична България" с предложения от ГЕРБ кандидат-премиер Николай Габровски

Николай Габровски изненадващо се позиционира по-близо до ДБ, отколкото до ГЕРБ, в идеите си за конституционни реформи. Той обяви, че "като гражданин няма да прави компромиси с върховенството на закона" и е готов да търси конституционно мнозинство за промени, които ще създадат "механизъм за контрол на главния прокурор".

  • В същото време той посочи, че ако се тръгне към нови избори и разпад на Народното събрание, държавата рискува не само да няма такива промени, но и да остане без пари по Плана за възстановяване.
  • Членството в Шенген и еврозоната бяха посочени от него не само като приоритети, но и като въпрос на "ценностна принадлежност", като Габровски предупреди ДБ за все по-засилващите се гласове против интеграцията към европейската обща валута.

"ГЕРБ е първа сила в 48 НС. Ако погледнем в бъдеще да има ново правителство, ще видим, че ако I-вият мандат не се реализира, вероятността за успех на втория още по-ниска, а третият мандат е изключително рисков. Най-голям шанс да се реализира нещо смислено за България и да не се отива на избори има с първия мандат. Ако друга политическа сила имаше тази роля, аз мисля, че отново бих се ангажирал в такава конфигурация с конкретни цели и търсене на широка подкрепа", каза още Габровски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023