ДБ намери допирни точки с Габровски, но няма да подкрепи мандата на ГЕРБ Снимка: © Булевард България

"Демократична България" няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, но даде сигнал към проф. Николай Габровски, че ако той намери мнозинство за управление, ще може да разчита на гласовете на коалицията по стратегически важни теми.

Христо Иванов изрази уважение към опита на медика от "Пирогов" да направи пробив в преодоляване на партийните разделения, но посочи, че усилията за нормализиране на отношенията в 48 НС са недостатъчни, а Габровски рискува да попадне в сценарий "Беров" - неясна политическа отговорност и съмнения за задкулисни договорки.

  • Той посочи още, че ДБ има разминавания с ГЕРБ по един от основните си приоритети - върховенството на закона и реформата на прокуратурата.
  • "Централната необходимост в този сектор е реформа на прокуратурата, което изисква конституционна промяна. Този разговор не е започнат, въпреки че е поставян многократно. Тази тема е свързана и с Шенген, и с еврозоната, и с плана за възстановяване", каза Иванов.
  • Съпредседателят на ДБ изрази и критики към "сватбарското наддаване" за бюджетните промени, в което и ГЕРБ участва - нещо, което той описа като "обезпокояващ сигнал".
  • Третият проблем, заради който ДБ отказва подкрепа за ГЕРБ, е и случилото се по време на дебатите за Изборния кодекс и "съмненията" на партията на Борисов за нуждата от въвеждането на електронни публични услуги.

Среща между представители на "Демократична България" с предложения от ГЕРБ кандидат-премиер Николай Габровски

Николай Габровски изненадващо се позиционира по-близо до ДБ, отколкото до ГЕРБ, в идеите си за конституционни реформи. Той обяви, че "като гражданин няма да прави компромиси с върховенството на закона" и е готов да търси конституционно мнозинство за промени, които ще създадат "механизъм за контрол на главния прокурор".

  • В същото време той посочи, че ако се тръгне към нови избори и разпад на Народното събрание, държавата рискува не само да няма такива промени, но и да остане без пари по Плана за възстановяване.
  • Членството в Шенген и еврозоната бяха посочени от него не само като приоритети, но и като въпрос на "ценностна принадлежност", като Габровски предупреди ДБ за все по-засилващите се гласове против интеграцията към европейската обща валута.

"ГЕРБ е първа сила в 48 НС. Ако погледнем в бъдеще да има ново правителство, ще видим, че ако I-вият мандат не се реализира, вероятността за успех на втория още по-ниска, а третият мандат е изключително рисков. Най-голям шанс да се реализира нещо смислено за България и да не се отива на избори има с първия мандат. Ако друга политическа сила имаше тази роля, аз мисля, че отново бих се ангажирал в такава конфигурация с конкретни цели и търсене на широка подкрепа", каза още Габровски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024