Снимка: © bTV

Коалицията "Демократична България" обяви официално, че подкрепя президентската кандидатура на двойката Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Настоящият председател на Върховния касационен съд (ВКС) и журналистката бяха издигнати от инициативен комитет на 2 октомври, регистриран от гражданска формация „Правосъдие за всеки“. В 37-членния ИК няма представители на ДБ.

Кой кой е в инициативния комитет на Лозан Панов

Всички участници в коалицията - Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение" – са взели решение да застанат зад Панов.

"В негово лице демократичната общност на България има своя естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна", съобщават от ДБ в официално изявление.

„Вярваме, че ако бъде избран за президент, г-н Панов може да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна; да се противопостави реално и последователно на корупцията; да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика; да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона (…)“, добавят от коалицията.

ДБ иска да подчертае „с особено уважение“ независимостта на Лозан Панов. Според съобщението им – той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност, и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури.

„Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове“, смятат от „Демократична България“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева