ДБ официално подкрепи Лозан Панов: "Президент, който няма да се кланя на силните на деня" Снимка: © bTV

Коалицията "Демократична България" обяви официално, че подкрепя президентската кандидатура на двойката Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Настоящият председател на Върховния касационен съд (ВКС) и журналистката бяха издигнати от инициативен комитет на 2 октомври, регистриран от гражданска формация „Правосъдие за всеки“. В 37-членния ИК няма представители на ДБ.

Кой кой е в инициативния комитет на Лозан Панов

Всички участници в коалицията - Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение" – са взели решение да застанат зад Панов.

"В негово лице демократичната общност на България има своя естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна", съобщават от ДБ в официално изявление.

„Вярваме, че ако бъде избран за президент, г-н Панов може да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна; да се противопостави реално и последователно на корупцията; да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика; да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона (…)“, добавят от коалицията.

ДБ иска да подчертае „с особено уважение“ независимостта на Лозан Панов. Според съобщението им – той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност, и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури.

„Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове“, смятат от „Демократична България“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023