ДБ официално подкрепи Лозан Панов: "Президент, който няма да се кланя на силните на деня" Снимка: © bTV

Коалицията "Демократична България" обяви официално, че подкрепя президентската кандидатура на двойката Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Настоящият председател на Върховния касационен съд (ВКС) и журналистката бяха издигнати от инициативен комитет на 2 октомври, регистриран от гражданска формация „Правосъдие за всеки“. В 37-членния ИК няма представители на ДБ.

Кой кой е в инициативния комитет на Лозан Панов

Всички участници в коалицията - Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение" – са взели решение да застанат зад Панов.

"В негово лице демократичната общност на България има своя естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна", съобщават от ДБ в официално изявление.

„Вярваме, че ако бъде избран за президент, г-н Панов може да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна; да се противопостави реално и последователно на корупцията; да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика; да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона (…)“, добавят от коалицията.

ДБ иска да подчертае „с особено уважение“ независимостта на Лозан Панов. Според съобщението им – той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност, и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури.

„Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове“, смятат от „Демократична България“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024