ДБ осъди поведението на Радев: Маргинализира България до ролята на сателит на Кремъл Снимка: © Булевард България

Заявките на Румен Радев да наложи вето на нови санкции срещу Русия и да не допусне повече военна помощ от България за Украйна предизвикаха критичната реакция на "Демократична България".

Коалицията обвинява Радев за това, че поставя под съмнение стратегическите интереси на държавата като член на ЕС и НАТО, с което "разделя обществото ни и маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в унизителната роля на сателит на Кремъл".

ДБ обръщат специално внимание на коментарите на Радев, че все по-рядко се чували гласовете за мир в Украйна и никой не дефинирал какво означава "победата".

"Победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага", се казва в позицията на "Демократична България.

Коалицията подчертава, че предоставянето на навременна помощ за отбраната на Украйна е от пряко значение за българския национален интерес, който цели постигане на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право.

"В цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия... България не може да позволи нормите на международното право да бъдат заменени с правото на силния, а нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор", предупреждават от ДБ.

В позицията си те обвиняват Радев и служебният кабинет, че водят кампания по "сплашване на българското общество" и изолиране на България от "усилията на всички наши съюзници".

"Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от “Росатом”. Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", казват от ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024