ДБ: Ще преговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС - искаме да отместим Борисовата държава Снимка: © bTV

„Демократична България“ ще преговаря с всяка партия, която е склонна да подкрепи програмата ѝ, но без ГЕРБ и ДПС. Това обяви съпредседателят ѝ ген. Атанас Атанасов в интервю за „120 минути“ по bTV.

„Всеки, който се явява на избори, го прави, за да участва в управлението. Трябва да отместим Борисовата държава. Ако ние от ДБ получим мандат за създаване на правителство, ще преговаряме с всички, които са готови да ни подкрепят. С ГЕРБ и ДПС обаче няма нужда – нашата основна цел е да ги изместим от властта“, каза той, намеквайки, че партиите на Борисов и Карадайъ действат заедно, макар едната да е в опозиция.

Атанасов не изключи възможността от „Демократична България“ да преговарят с БСП, ако получат мандат за съставяне на правителство, но отговори, че ако мандатът е при социалистите, няма да ги подкрепят.

„Основно разчитаме на подкрепа от извънпарламентарната опозиция. Да, партията на Слави Трифонов е опция, ще преговаряме с тях, защо не? Засега не сме го правили. Но чувам, че имаме еднакво виждане за това как трябва да се реформира държавата днес“, каза Атанасов.

Добави, че биха се коалирали с Цветан Цветанов и неговата „Републиканци за България. „Ако влезе в парламента, ще преговаряме с него. Познава държавата, полезен е“.

Основната цел на „Демократична България“, според съпредседателя ѝ, е възстановяването на парламентарната република.

„Първата власт днес е неглижирана. Ние искаме да възстановим авторитета на българския парламент. Цвета Караянчева ръководи институция, която е със 7% подкрепа, както показват социологическите проучвания. Учудих се от нейната арогантност спрямо президента Радев, който има по-голяма подкрепа от нея сред българските граждани“, добави Атанасов.

„Искаме реформа в прокуратурата и премахване на настоящия главен прокурор. Почти сме готови с управленска програма и ще я обявим скоро“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

За партията на Атанасов датата 4 април, на която ще се проведат парламентарните избори, няма значение. Те настояват предимно за гласуване по пощата.

„Преди 2 години ние от ДБ внесохме законопроект в Народното събрание за гласуване по пощата – нямаше никаква реакция. Сега, в тази пандемична ситуация, това би било много добър инструмент. Искам да подчертая нещо дебело – управляващите се стремят да потиснат избирателната активност. Това е един елемент, с който да се даде достъп на хората, които се страхуват да отидат до изборните урни“, каза той.

По темата за обвиненията между другия съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов и Виолета Сечкова – Атанасов каза, че не е запознат с казуса.

Сечкова отговори на Христо Иванов с писмо към съпругата му: Ценностите на семейството ми бяха потъпкани

На 13 януари Иванов написа, че подозира връзка между разказа на премиера Бойко Борисов за жената, която е снимала в спалнята му, и назначаването на Сечкова на нов дипломатически пост. Намекна, че именно тя може да е т.нар. Мата Хари, както я нарече министър-председателят. В неделя назначената за почетен консул на Република Корея в Пловдив отговори с отворено писмо на Иванов и съпругата му, в което нарече думите на политика „клевета“ и каза, че достойнството на семейството ѝ е било уронено.

„Не ми е ясно какво е казал Иванов. Борисов намекна, че той знае коя е тази жена, която е направила тези снимки. Важно е съдържанието им – пари, кюлчета. Отново питам: Защо Борисов, откакто излязоха записите и снимките, се скри от медиите и не дава никакви отговори? Той е глава на изпълнителната власт, а тези данни показват корупционни схеми и тежка злоупотреба с власт“, каза Атанасов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024