Здравка Евтимова, Алек Попов, Георги Господинов, Елена Алексиева, Захари Карабашлиев, Кристин Димитрова, Георги Бърдаров, Емил Андреев - това е само малка част от писателите, чиито разкази ще можем да прочетем в новия дигитален сборник "Декамерон 2020". 

Идеята за безплатното споделяне на любими истории от български автори е на създателите на "ЧитАлнЯта" - културния център в павилиона пред Народния театър, който дава възможност на членовете си да събират, четат и разменят книги. 

Заради епидемията от Covid-19 "ЧитАлнЯта" временно е затворена, но екипът й продължава мисията си да прави качествената литература още по-достъпна за читателите. Този път - в дигитален формат. 

В сайта decameron2020.eu са публикувани 100 творби на тридесет от най-известните съвременни български автори. Заглавието на проекта е вдъхновено от класическия сборник на Джовани Бокачо, създаден по време на чумната епидемия във Флоренция през 1348 г. 

Новият български "Декамерон" прави хитра препратка към идеята за "стоки от първа необходимост" - емблемата на сборника представлява стилизирана консервена кутия с "Русенско варено", а фонът на сайта е решен в "десена" на тоалетна хартия. 

"Цялата визуализация и корицата, която направихме, все с дефицитни стоки, защото в това време първото, което направиха хората, беше да се запасят с най-необходимото. Разказите не са най-популярни и се опитахме да ги дегизираме като нещо изключително важно и ценно и повече хора да посегнат към тях. Впоследствие те сами ще се убедят, че не всичко е консерви "Русенско варено" и тоалетна хартия", казва пред БНР Александър Шпатов (председател на Сдружението за градски читални), който е един от организаторите на проекта. 

Прочетете разказите от Декамерон 2020 

Още за проекта, писателите и най-популярните им разкази можете да видите тук.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат