Декамерон 2020: Разкази по време на карантина

Здравка Евтимова, Алек Попов, Георги Господинов, Елена Алексиева, Захари Карабашлиев, Кристин Димитрова, Георги Бърдаров, Емил Андреев - това е само малка част от писателите, чиито разкази ще можем да прочетем в новия дигитален сборник "Декамерон 2020".

Идеята за безплатното споделяне на любими истории от български автори е на създателите на "ЧитАлнЯта" - културния център в павилиона пред Народния театър, който дава възможност на членовете си да събират, четат и разменят книги.

Заради епидемията от Covid-19 "ЧитАлнЯта" временно е затворена, но екипът й продължава мисията си да прави качествената литература още по-достъпна за читателите. Този път - в дигитален формат.

В сайта decameron2020.eu са публикувани 100 творби на тридесет от най-известните съвременни български автори. Заглавието на проекта е вдъхновено от класическия сборник на Джовани Бокачо, създаден по време на чумната епидемия във Флоренция през 1348 г.

Новият български "Декамерон" прави хитра препратка към идеята за "стоки от първа необходимост" - емблемата на сборника представлява стилизирана консервена кутия с "Русенско варено", а фонът на сайта е решен в "десена" на тоалетна хартия.

"Цялата визуализация и корицата, която направихме, все с дефицитни стоки, защото в това време първото, което направиха хората, беше да се запасят с най-необходимото. Разказите не са най-популярни и се опитахме да ги дегизираме като нещо изключително важно и ценно и повече хора да посегнат към тях. Впоследствие те сами ще се убедят, че не всичко е консерви "Русенско варено" и тоалетна хартия", казва пред БНР Александър Шпатов (председател на Сдружението за градски читални), който е един от организаторите на проекта.

Прочетете разказите от Декамерон 2020

Още за проекта, писателите и най-популярните им разкази можете да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022