Снимка: © Getty Images

Дексаметазон - евтин и широко достъпен медикамент - може да се окаже животоспасяващ за пациентите с тежки усложнения при Covid-19. Това твърдят британски експерти от Оксфордския университет, които провеждат мащабно изследване на съществуващи терапии с цел установяване на ефекта им при коронавирусна инфекция.

Според данните на експертите, цитирани от BBC, дексаметазонът намалява с 1/3 риска от смъртен изход при пациенти, поставени на изкуствено дишане (от 40% на 28%). При хората, които получават допълнително обдишване с кислород, спадът на смъртните случаи е с 1/5.

Лекарството не помага на хора с по-леки симптоми на коронавирус - т.е. хора, които могат да дишат самостоятелно. Медикаментът трябва да се ползва само под лекарско наблюдение заради възможни странични ефекти и противопоказания.

Изследователите казват, че ако терапията е прилагана върху тежко болните пациенти във Великобритания от самото начало на пандемията, можеше да бъдат спасени почти 5000 човешки животи.

Медикаментът може да бъде особено полезен за по-бедните държави, в които има висока заболеваемост на Covid-19.

Данните бяха обявени във вторник, като се очаква пълното изследване да бъде публикувано скоро.

Около 19 от всеки 20 пациенти с коронавирус се възстановяват, без да се налага прием в болница. Повечето от хоспитализираните успяват да преживеят болестта, но някои от тях се нуждаят от допълнително обдишване с кислород или поставяне на респиратор. Това са високорисковите пациенти, при които дексаметазонът изглежда помага.

Лекарството вече се използва за ограничаване на възпалителните процеси при други заболявания.

Според данните на изследването то успява да ограничи вредите, които имунната система на тялото може да причини при свръхреакция срещу вируса.

"Цитокиновата буря", както се нарича това състояние, може да доведе до смърт на пациента.

Изследването е проведено в около 2000 болници, чиито пациенти са третирани с дексаметазон, като резултатите им са сравнени с над 4000 други болни хора, които не са получили стероида.

Дексаметазонът се ползва от началото на 60-те години на ХХ век, като помага при ревматоиден артрит или астма.

Ползите от него при тежките случаи на Covid са важен пробив, защото близо половината от поставените на изкуствено дишане пациенти не успяват да се преборят за живота си.

Досега единственият друг медикамент, който е показал ефект върху пациенти с Covid, e ремдесивир - антивирусен препарат, който се използва за лечение на ебола.

Изследването на учените от Оксфорд тества още няколко различни терапии - комбинацията от медикаменти за HIV лопинавир-ритонавир, антибиотика азитромицин, противовъзпалителното лекарство тоцилизумаб и кръвна плазма от преболедували пациенти.

Тестовете се финансират от държавните здравни служби на Великобритания и от частни дарители, включително фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, съобщава сп. "Тайм".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“