Снимка: © Долината на тракийските царе

В реставрацията на древни обекти има две противоположни течения – една част от специалистите поддържат тезата, че възстановката трябва да се ограничава само до запазените части, тяхната консервация и съхранение за поколенията.

Други - като покойният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров - са привърженици на почти пълното възстановяване, в най-добрия случай направено с оригинални или близки до оригиналните материали, като се следват предполагаемите обеми и форми.

Вторият вариант често може да се превърне в комедия, така че правилният отговор за специалистите е в някаква разумна комбинация от двата подхода, при която водещо да е историческото наследство.

Повече от век преди прабългарите да се установят на Балканския полуостров, Византия започва да строи укрепления, за да се защити от северните народи. В очите на Източната Римска империя те са варвари, които трябва да бъдат отблъснати.

Ходовете на историята показали, че надеждите и усилията на Византия са напразни – Византия постепенно е изтласкана от по-голямата част от Балканите, но много от крепостите й са запазени в продължение на хилядолетия.

В България има и най-голямо съсредоточаване на тракийски могили и гробници, които са и свидетелство за местоположението на центъра на тази култура. Най-ранните гробници представляват скално-изсечените помещения. Някои изследователи смятат, че тези помещения не са били гробници, а светилища, а други – че са изпълнявали и двете функции.

Днес наша отговорност е да съхраним това минало и да разкажем историята максимално правдиво.

Една от компаниите, които са специализирани в реставрацията и са работили по множество проекти през годините, е „ПиЕсПи“ ЕАД. Собственикът на „ПиЕсПи“ Юлиан Димов има отношение към историята и преди години решава, че наред със „стандартните“ строителни дейности и технологии, ще насочи част от ресурса на фирмата към реставрация на исторически ценности.

За десетина години вече имат богато портфолио от завършени проекти.

Награда "Сграда на годината", Юлиан Димов от "ПиЕсПи" вдясно

В него са двете гробници в „Долината на тракийските царе“ - „Хелвеция“ и „Грифони“ в град Шипка. Днес те са реставрирани и отворени за посетители.

Работата им е е оценена от професионалната общност, а консервацията, реставрацията и социализацията на двете тракийски гробници носи наградата „Сграда на годината 2017“ в категория “Културни паметници” за община Казанлък.

Част от историята, която бизнес и общини правят заедно, е консервацията и реставрацията на крепостта „Калето“ в местността Турлука до Смолян.

Строеж с жива сила

За крепостта в Турлука, строена през VI век, реставраторите от „ПиЕсПи“ имат за задача да запазят автентичността, като реставрацията по-скоро загатва мащабите на някогашната отбрана. Това е един от най-трудните обекти на компанията – всички материали са се качвали с мулета и едва към края е използван лифт.

Път до крепостта няма – само пътека, дълга 700 метра.

Крепостта е с площ 5 дка и на места стените са запазени на височина до 2.5 метра. Проектът като цяло е пример за умерена реставрация – как е изглеждала в действителност крепостта е оставено на въображението на посетителите, в чиято помощ са поставени и информационни табели.

По сходен начин е възстановена и крепостта на връх Боровец, близо до Правец. Тя също носи името „Калето“ и е още по-древна от смолянската. Предполага се, че най-ранните ѝ структури са от тракийско светилище на близо три хилядолетия, а с доизграждането през V век става част от укрепително-отбранителна система на Стара планина. Наблизо до с. Осиковица (община Правец) са останките на средновековния манастир „Света Богородица“, също консервиран и реставриран от „ПиЕсПи“. До наши дни от целия комплекс са останали само основите на масивни сгради и част от стените на църквата и кръщелната до нея. От 1966 г. те са обявени за паметник на културата, а през 2004 г. там са направени археологически разкопки.

Импровизация по изгубеното

Реставрацията и консервацията на толкова специфични обекти, чиито първоначален вид се губи в далечината на миналото, започва с много подготовка, разказва Юлиан Димов.

Първоначално се правят заснемания и проучвания на мястото, включително то се разглежда и по запазени стари снимки, ако има такива.

Сводестия мост в Харманли е част от портфолиото на компанията.

Неумелата реставрация не е проблем само на днешните дни. Често на снимки отпреди 50-60 години се открива някой оригинален елемент, който е повреден след това. Реставраторите споделят, че често се натъкват на такива проблеми в процеса на работата по обекти, които вече са били реставрирани по неподходящ начин.

Подобен случай има при реставрацията на Гърбавия мост в Харманли, където по запазени фрагменти, стари снимки и описания са възстановени плочата с оригинален надпис и части от моста.

Историческата наука и археологията са другите помощници на реставраторите. Средновековните постройки обикновено са били богато украсени и оцветени, но днес реставрацията им се ограничава предимно до основите на зидовете.

Един от по-големите проекти на „ПиЕсПи“ е за консервация и реставрация на комплекс „Асенова крепост“ до Асеновград. Част от работата е по криптата на църквата „Св. Богородица Петричка“, в която днес могат да се видят само минимални намеси във външния вид.

Асеновата крепост

При реставрацията е много важно да се изгради и подходящата инфраструктура за посетители на обектите. В Асенова крепост е изградена алея, места за отдих, детски кът, паркинг. Обикновено проектите включват и мерки по експониране и социализация, заедно с туристически център, за да може общините да се възползват и финансово от историческите си обекти.

Такъв пример е древният град Абритус до днешен Разград. След завършването на консервацията, реставрацията и експонирането му през 2014 г. потокът от туристи се е увеличил значително. От 2015 г. до 2020 г. броят на туристите, измерен чрез реализираните нощувки в областта, е нараснал общо с над 50%. Добавена стойност носи и новият музей „Абритус“, за който е цялостно преустроена бивша производствена сграда. Интерактивният музей е от проектите, с които екипът на „ПиЕсПи“ се гордее. Той е така конструиран, че посетителите буквално се потопят в ежедневието на древността, оръжията и битките.

На хартия и на практика

Често срещаме клишетата, че екипът е най-важното за една компания. Когато говорим за реставрация, това е абсолютно необходимо, за да може компанията да работи. Подобен екип се създава, обучава и на него се разчита за поне няколко обекта. Освен добри строители, хората на които фирмата разчита за такъв тип комплексни проекти, са и тесни специалисти с дългогодишен опит и специфични умения – каменоделци, зидари, реставратори на мозайки, художници и др.

Реставрирана мозайка в Археологически парк Сандански

Начело на екипа стои поне един архитект с квалификация за реставратор. За повечето си проекти “ПиЕсПи” разчита на експертизата на арх. Милена Каменова. „ПиЕсПи“ от своя страна има сертификат от Камарата на строителите, който й дава право да извършва строителни дейности на обекти със световно и национално значение и сгради в археологически резервати.

Такъв сертификат се издава на базата на специфични умения и компетенции, които вече са доказани в практиката. Реставрацията е бавен и трудоемък процес, който често дава поле дори на импровизации и прилагане на иновативни решения. Понякога строителните техники и материали са завинаги изгубени и трябва да се направят реплики, които да се доближат колкото е възможно по-близо до оригинала.

„Бизнесът е важен за всяко търговско дружество, но когато резултатът е от полза за обществото и може да донесе гордост на българите, удовлетворението е много по-голямо и придава един по-голям смисъл на работата ни“, казва предприемачът Юлиан Димов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.