И жестоко, и планирано. Докъде стигна делото за убийството на Евгения, открита в куфар

Почти две години - толкова изминаха от жестокото убийство на 33-годишната Евгения Чорбанова, чието тяло беше открито в куфар, захвърлен край Перник. Експертизите доказаха, че жената е била удушена с кухненско фолио. Заседанието на Софийския градски съд по делото в сряда разкри нови детайли за престъплението, за което обвиняем е съпругът на Евгения - Орлин Владимиров. Баща му - бивш служител на ДАНС, също беше първоначално задържан, но към днешна дата той е на свобода под гаранция от 5000 лв.

Засега бащата е обвинен само за това, че е помогнал на сина си да укрие тялото на убитата жена. Според адвоката на семейството на Евгения - Иво Найденов - в материалите по делото има множество косвени данни и доказателства, че бащата е съучастник и също заслужава ефективна тежка присъда. Това стана ясно от разказа на защитника пред Нова тв в деня след поредното събедно заседание.

Семейството на Евгения смята, че справедливо наказание и за двамата обвиняеми е доживотен затвор.

Планирано убийство

Адвокат Найденов каза в четвъртък, че престъплението срещу Евгения е класически случай на убийство. И досега беше известно, че преди престъплението няма данни за упражнено домашно насилие, нито жалби или оплаквания от жертвата. А системността на насилието е едно от условията по закон, за да бъде класифицирано като домашно насилие

Но едва сега в съдебните заседания по случая са станали известни данни, че всъщност убийството може да е планирано много преди извършването му през октомври 2021 г. В чатове от година преди убийството Орлин е споделял със свои приятели, че ако жена му го напусне, той ще я убие. По думите на адвоката на семейството на Евгения тази подробност не е била споделяна пред полицията.

Найденов смята, че решението жената да бъде убита е било взето от извършителя много преди да пристъпи към действие.

Ролята на бащата

Според юриста бащата на обвиняемия за убийството е участвал не само в прикриването на тялото, но и в планирането на престъплението. И изрази надежда, че съдът ще бъде убеден в това на база на събраните данни и доказателства. По думите му има данни, че в деня на изчезването на Евгения - което всъщност е денят и на убийството, има данни, че Орлин е пътувал до баща си, показано е мястото, където да бъде укрито тялото.

Адвокатът обясни, че ако бащата остане само с обвинението за помагачество при укриване на тялото на жертвата, той пак може да бъде признат за винонвен. Но може да не изтърпи наказание. "Това е абсолютен парадокс", каза юристът.

Наказателния кодекс дава такава възмозможност - тъй като става дума за баща и син и в тези случаи прикриване на деяние може да се приема за емоционално обословено. , коментира юристът.

Мъчителен начин

В папките по делото е и експертизата, според която Евгения е умъртвена чрез удушаване - по мъчителен за жертвата начин. Извършителят е използвал ръцете си, както и стреч домакинско фолио, с което е омотал главата на жертвата си четири пъти. Според експертите удушаването е продължило минимум 5-6 минути и заключението им е, че смъртта е настъпила мъчително - жената е осъзнавала какво се случва до момента, в който изпада в безсъзнание.

Предисторията на случая е, че когато през октомври 2021 г. Евгения е обявена за изчезнала, обвиняемият днес за убийството ѝ съпруг е сред тези, които участват в търсенето ѝ, комуникират с приятелите ѝ, с медиите, припомня Нова тв. Обвиненията идват по-късно, когато е намерен куфарът с тялото, захвърлен в тресавище. От делото се разбира още, че няколко дни, след като съпругът на Евгения споделил на учителката на детето им, че тя е изчезнала, той е бил усмихнат и в добро настроение. Това е част от показанията на педагожката в съдебната зала.

По време на заседанието на съда в сряда обвиняемият запазва мълчание. Делото продължава с разпити на свидетели и пледоарии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024