Делото срещу Петьо Еврото тръгва до дни, докато него го няма

Делото за документна измама, в която е обвинен бившият следовател Петьо Петров - Еврото, ще започне във вторник - 29 октомври.

Петров е съден за това, че с неистински документи е получил "с намерение да присвои" над 1 милион лева под формата на колекционерски монети, златно кюлче и пари, принадлежали на сина на Илия Златанов от асансьорната компания "Изамет".

Това беше само един от сюжетите в разследването на Антикорупционния фонд от 2020 г. "Осемте джуджета", което уличи Петров и тогавашната му съпруга в търговия с влияние в Специализираната прокуратура, намеса в текущи дела в полза на поръчители и присвояване на чуждата собственост.

Вместо да бъде разследван още тогава - Петьо Петров беше извикан само веднъж на разпит в ГДБОП, без мярка за неотклонение, а през 2023 г. след конфликта му с Иван Гешев, бившият следовател изчезна безследно от България.

Обвинението за документната измама срещу него си остава задочно.

И досега обаче няма внесен обвинителен акт за много по-сериозното корупционно престъпление около "Осемте джуджета".

Юристът от АКФ Андрей Янкулов неколкократно предупреждава, че активността на прокуратурата по делото за фалшивите документи може да излезе напразна, докато основният скандал упорито се неглижира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024