Делото "Ян Куцяк": Провал на най-важния съдебен процес в Словакия

Най-чаканата присъда в Словакия се оказа провал за съдебната система.

Бизнесменът Мариян Кочнер, заподозрян за поръчител на разстрела на журналиста Ян Куцяк през 2018 г., беше оправдан от специализирания наказателен съд в Пезинок край Братислава. Алена Жужова, подсъдима като съучастник по делото, също беше обявена за невинна.

Единственото доказано обвинение, според съда, е това за незаконно притежание на оръжия. Наказанието е глоба от 5000 евро. Активите му няма да бъдат конфискувани. И двамата са пуснати на свобода.

Томаш Забо, който беше даден на съд като участник в екзекуцията на Куцяк и Кушнирова, получи 25 години "лишаване от свобода" на първа инстанция. Забо е обвинен и в съучастие в убийството на бизнесмена Петр Молнар. Братовчедът на подсъдимия Мирослав Марчек се призна за виновен като извършител на покушението в началото на 2020 г.

"Тежко е. Може да се види, че справедливостта все още не е започнала в Словакия. Все още някой силен човек дърпа конците. Децата ни са в гробищата, а Кочнер се смее", казва Златица Кушнирова, майка на покойната годеница на Ян Куцяк.

"Мога да кажа само, че съм отвратен", казва бащата на Ян - Йозеф Куцяк.

Решението на съда все още подлежи на обжалване, но разочарованието в Словакия вече е огромно.

Показното убийство на 27-годишния Куцяк и приятелката му на 21 февруари 2018 г. разтърси цялата държавна система в държавата преди 2 години. Разследващият журналист от сайта Aktuality.sk се е занимавал с връзките между италианската Ндрангета и политически и бизнес-среди в Словакия.

Дългогодишният премиер Роберт Фицо беше принуден да подаде оставка след масови граждански протести. Властта остана под контрола на неговата партия SMER-SD, а един от заместниците на Фицо - Петер Пелегрини оглави кабинета. Задържането се оказа тежка политическа грешка. Убийството на Куцяк беше основна тема на предизборната кампания, която приключи с поражение за SMER. Изтекли данни от разследването на покушението разкриха сериозни обвързаности между бизнесмени, политици и съдии, които покойният журналист е проверявал.

Главният редактор на Aktuality Петер Барди споделя пред Politico, че е ужасно разочарован и тъжен от присъдата на първоинстанционния съд.

"Все пак делото не е приключило. Убеден съм, че Кочнер и Жужатова са поръчителите на убийството и трябва да бъдат наказани справедливо. И ще направя всичко по силите си, за да разбера защо съдът не прие доказателствата и пусна на свобода мафиота и партньорката му", казва Барди.

Подсъдимите Кочнер и Жужова

Прокуратурата започна разследването срещу Кочнер (бизнесмен, приближен до Роберт Фицо), тъй като той е един от честите "герои" в разследванията на Ян Куцяк.

Бяха намерени свидетели, според които Кочнер е наел бивши полицаи и служители на разузнавателните служби, за да събират данни за няколко журналисти.

Данните от телефона на бизнесмена показват, че той е поддържал връзки с представители на държавната администрация и с магистрати.

Приживе Куцяк е подавал жалби заради получени заплахи, свързани с работата му. Полицията не е взела мерки, за да го защити.

Посредникът по поръчката за убийството на Куцяк - Золтан Андрушко, осъден на 15 г. затвор - свидетелства пред съда, че е участвал в заговора между Жужова и стрелеца Забо по нареждане на Кочнер. Той твърди, че партньорката на бизнесмена му е предала 50 000 евро, които е трябвало да стигнат до извършителите на убийството.

Съдебният състав обаче реши, че няма директни доказателства за вината на двамата подсъдими, а всички улики срещу тях са косвени.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова се присъедини към критиките срещу процеса.

"Мисля за родителите на Ян и Мартина и им пожелавам много сила в тези трудни времена. Не само те, но и всички ние заслужаваме да видим как отговорниците за поръчката и посредниците в убийството на техните деца понасят отговорността за своите действия", казва тя.

Оправдателните присъди по делото предизвикаха остра реакция и от медийни организации, и защитници на свободата на словото.

Прочетете още:

Медиен магнат, PR-гений, неуправляема ракета: Новият лидер на Словакия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024