Делото за хомофобските обиди на Милена Славова стигна до ВАС Снимка: © Нова ТВ (Черешката на тортата)

2 години след обидните коментари на Милена Славова по адрес на участниците в "София прайд", казусът стигна на крачка от окончателно произнасяне на съда.

На 13 септември се очаква Върховният административен съд да разгледа жалба на LGBT-организации срещу решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която оневинява Славова по оплакванията за разпространение на хомофобска пропаганда.

В подготовка за делото - певицата реши да събере "коалиция" от съмишленици, които са се включили в петиция в нейна защита и "противопоставяне на всяко нецензурно съдържание, което не бива да бъде толерирано в една нормална държава", според авторите на подписката.

Тя анонсира и че ще има протест пред ВАС в деня на предстоящото заседание.

Скандалът избухна през лятото на 2021 г., когато Милена беше публикувала предизборен клип на ВМРО с монтаж на кадри от гей прайда в България, залепени до провокативни сцени от паради в други държави.

Тя твърди, че се е афектирала от това, че във Facebook видяла колаж с хомосексуален мъж, който осквернявал българското национално знаме. Поради това беше написала в профила си във FB: "Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци".

Публикацията ѝ беше докладвана заради език на омразата и беше свалена от модераторите на социалната мрежа. Междувременно срещу нея е подадена и жалба до КЗД. "Клуб З", които проследяват казуса, показват, че комисията се произнася в полза на Славова при разглеждането на случая. На втора инстанция обаче административен съд приема доводите на жалбоподателите срещу Милена.

Самата тя се оплаква, че е станала жертва на заплахи с насилие, след като нарече "извратеняци" хората от ежегодния прайд.

"Тази гей общност не са онези гейове, с които се познаваме и поддържаме приятелски отношения с години", обяснява още Славова. "Вече не може да изказваш публично и открито мнението си и, ако не ги подкрепяш и не приемеш джендър идеологията, веднага ставаш мразен враг No:1".

Тя твърди още, че, когато публикацията ѝ предизвика "национален скандал", снимката, заради която тя се е възмутила, "изчезна безследно от Фейсбук".

В подкрепа на Милена се формира група от FB-инфлуенсъри от Мартин Карбовски, до Давид Александров (сдружение "РОД"), който освен че бори "джендър идеологията", е част и от инициативния комитет срещу членството в еврозоната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024