Снимка: © Getty Images

Софийската градска прокуратура е прекратила в началото на юли разследването срещу бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Срещу тях започна дело през октомври 2020 заради катастрофата край Своге от лятото на 2018, при която загинаха 20 души.

Глосов и Атанасов бяха обвинени, че са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя – „Трейс“, но делото е било „смачкано“ от държавното обвинение на 9 юли, съобщи „Медиапул“.

След трагедията се появиха твърдения, че ремонтът на отсечката е бил некачествен, а пътят – хлъзгав. Двама министри подадоха оставки – на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков.

Първоначално прокуратурата повдигна обвинение само на шофьора на катастрофиралия автобус Григор Григоров заради движение с превишена скорост, но след това към отговорност бяха привлечени още петима души от фирмите, отговарящи за изпълнението и надзора на ремонта.

През октомври 2020 се появи и второ дело – срещу Глосов и Атанасов. Според държавното обвинение – те не предприели действия, за да бъде усвоена гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в безопасно състояние. Целта била да спестят на „Трейс“ малко над 60 хиляди евро.

Делото беше върнато за доразследване малко след като започна. Причината – съдът констатира, че по време на разследването са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които довели до ограничаване на правата на обвиняемите. Освен това обвинителният акт бил неясен и с много противоречия.

Вместо да бъде внесен втори обвинителен акт обаче, на 9 юли прокуратурата е решила да прекрати делото, твърди „Медиапул“. Случаят може да се смята за приключен, а мотивите за това остават неясни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин