Делото за катастрофата с Лютви Местан ще бъде на 15 септември Снимка: © Getty Images

Делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата, при която загина 6-месечно дете, е насрочено за 15 септември. Това става ясно от решение на Окръжния съд в Кърджали.

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе на 14 април 2019 г. на кръстовището на главен път I-5 и пътя за село Загорско, община Момчилград. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание на 15 септември 2020 г. от 10.00 ч., пише в изявлението на съда.

Подсъдимите са двама – Местан и Юсеин Тефик Ахмед, който е баща на загиналото бебе. Прокуратурата внесе обвинителен акт, в който твърди, че последният нарушил правилата за движение по пътищата. Държавното обвинение казва, че Ахмед не намалил скоростта и не спрял, когато възникнала опасност. Движел се е по-бързо от разрешените 90 км/ч, навлязъл върху остров с пътна маркировка, а също така не осигурил безопасното превозване на бебето – то не било обезопасено с колан.

Що се отнася до настоящия лидер на ДОСТ, той не спазил правилата при влизане от път без предимство на път с предимство. Завил наляво, без да се съобрази с пътен знак, а идващият автомобил не го пропуснал. Държавното обвинение твърди, че по този начин Местан причинил по непредпазливост смъртта на детето.

Разпитани са 22 лица, иззети са много веществени доказателства и са направени медицински експертизи. Юсеин Ахмед има мярка неотклонение „гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Лютви Местан действа „гаранция“ от 10 хиляди лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024