Делян Добрев отреди второто място на изборите на ДПС и даде заявка за преговори с тях

"Бих се радвал Кирил Петков да влезе в студиото сега и да говорим. Вчера бях в Хасково, но ако бях на дебата по bTV вчера – щях да остана, каза Делян Добрев в предаването „Лице в лице“.

"Каня Кирил Петков на дебат от месец и нещо и все не идва.", каза още той по повод на "безпрецедентната ситуация" в bTV вчера, както самата телевизия вчера я определи, когато Кирил Петков се яви в студиото на телевизията на дебат, вместо Венко Сабрутев.

Добрев, който е водач на листата на ГЕРБ - СДС в Хасково даде прогнозата си за изборите. Според него ГЕРБ ще са първа политическа сила. "Няма да излъчим 121 депутати, това е ясно на всички. ГЕРБ ще има 85 - 90 депутати, "Продължаваме промяната" ще имат под 30, прогнозира Добрев и отреди на формацията на Кирил Петков и Асен Василев четвъртото място на вота, плюс поражение столицата.

Втори в социологията на Делян Добрев ще са "Възраждане".

Трети ще станат ДПС. "С тях и с Демократична България (ДБ) ще разговаряме. Надеждата ни е в ДБ, защото с тях имаме припокриване на приоритетите.", каза още той.

По неговите думи партията му е готова на компромиси, за да има правителство. Според Добрев най-добре е да се сформира стабилно евроатлантическо правителство, което да е с хоризонт от поне една година.

„ Паднало е кръвното налягане на икономиката на България, изпаднала е в несвяст. Трябва да се намери някакъв консенсус в Народното събрание (НС), за да има правителство, което да оцелее поне една година. Трябва по-дълъг хоризонт и ако в НС няма стабилна база, върху която да се избере стабилно правителство, по-добре да отиваме отново на избори. Правителство на малцинството е несериозно. Ние ще предложим партньорство на партиите с евроатлантическа ориентация“, каза той.

„Смятаме, че можем да се справим с кризата по-добре от всяка друга партия. Кризата вече е тук, тя се усеща по джоба на хората. Единствената причина да не сме още в рецесия се дължи на факта, че данните се обявяват по-късно. За последните три месеца на "Продължаваме промяната" имаме 3% спад на потреблението на електроенергия, имаме спад на консумацията на газ с една трета“, обясни той.

„Ние сме се справяли с кризите и преди. Икономиката ни се нуждае от нещо тонизиращо, като кафе или кола." Според него "един вид кафе" са европейските фондове. "Ние още не сме започнали усвояване на европейските фондове, които ни се полагат. Това се дължи на факта, че няма стабилно правителство, което да оформи документите и да даде възможност на фирмите да усвояват средства. Ако Планът за възстановяване и устойчивост беше предаден навреме, на нашата икономика нямаше да ѝ падне кръвното“, продължи той. В действителност Планът за възстановяване трябваше да бъде предаден още от ведомството на Томислав Дончев, но впоследствие се оказа, че той не е във вид, който може да се ползва от наследниците му.

В средата на септември стана ясно, че Министерството на иновациите и растежа вече отпуска пари за българския бизнес по Плана - 600 млн. лв. с хоризонт до края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024