Демерджиев: Има още хора, които могат да последват съдбата на Алексей Петров Снимка: © Булевард България

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев смята, че в страната има още хора, които могат да последват съдбата на убития Алексей Петров. Тази прогноза той даде в интервю пред БНР.

"Има още хора, за които се притеснявам, че могат да последват неговата съдба. Аз се сещам поне за няколко човека, които са в сходна ситуация - по-малко от пръстите на едната ръка", заяви Демерджиев.

Според него убийството на основателя на "Лев Инс" и бивш служител на "баретите", е направено демонстративно, тъй като Петров е тясно свързан с актуалните политически процеси в страната. Той смята, че убийството му е въпрос на национална сигурност.

Демерджиев критикува остро плановете на управляващите за евентуални кадрови промени в структурите на МВР. Само преди дни премиерът Николай Денков обяви, че ще поиска отстраняване на главния секретар на МВР Петър Тодоров, който е назначен по време на служебния кабинет от 2021 г.

Бившият вътрешен министър каза, че му липсват ясно изразени мотиви защо е необходимо ръководителите на службите да бъдат сменени. Той осъди тези действия, като недоволства, че за тези планове се знае от по-рано от изтеклите онлайн записи на заседанието на "Продължаваме промяната". По думите на Демерджиев, управляващите следват стъпките, изложени в записа, въпреки че "обществото се противопоставя на това".

"Нормално е да се правят смени, но когато те са ясно мотивирани. За 10 месеца аз и моят екип сменихме 4 областни директори, сега са сменени повече от половината само за 2 месеца. Това са хора, които са назначавани от Бойко Рашков. Новият министър има право да прави тези смени, но когато сменяш повече от половината директори, трябва да се мотивираш ясно, защото всяко такова действие е ясен сигнал както към обществото, така и към МВР", каза той.

Демерджиев коментира и скорошния случай с трима български граждани от Великобритания, шпионирали в полза на Русия. Той каза, че не е знаел предварително за разследването и обясни, че въпросът трябва да се разглежда предимно от службите в Англия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024