Демерджиев обвини кабинета "Петков" за парите за украинските бежанци Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев откри нова линия на атака от президентството към "Продължаваме промяната" - този път по линия на средствата, които бяха изразходвани за приемането на бежанската вълна от Украйна през 2022 г.

Демерджиев обвини стария кабинет в злоупотреби с европейските средства за настаняването и прехраната на бежанците и обяви, че са финансирани "мъртви души".

Твърденията му бяха обявени за "абсолютно несъстоятелни" от Калина Константинова, бивш вицепремиер, която отговаряше за тази политика в кабинета на Кирил Петков.

Изводът на Демерджиев за разхищенията е дошъл от сравнение между "един срваним период от пет месеца", при който редовният кабинет е похарчил 150 млн. лв., а служебното правителство - 43 млн. лв.

Това, което не прави впечатление на Демерджиев, е, че сравнява първите месеци на руската инвазия в Украйна, когато в страната пристигна огромна група хора, с времето след август 2022 г., когато застъпи служебното правителство.

От ноември беше спряна и схемата за предоставянето на храна на бежанците в държавните бази, заради което властта беше силно критикувана и се стигна до дело във ВАС.

Според данните на Демерджиев, които са внесени в прокуратурата - "над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакти на 42 дружества".

В този период бежанците бяха приемани в хотели, основно по Черноморието, в които имаше условия за тяхното настаняване. Парите за нощувка и храна (40 лв. на ден) не се даваха на бежанците, а на собствениците на базите - и това ставаше след проверка на това колко души са приети, колко от тях са останали и в какъв период от време.

Демерджиев твърди още, че "над 93 милиона лева са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на лицата, които са подпомогнати".

Калина Константинова разкритикува остро обвиненията на Иван Демерджиев, като извади статистика за броя на лицата с временна закрила, настанени в места за настаняване.

Към май 2022 (по време на кабинета на ПП) те са били почти 64 000 души, като броят им спада до 22 700 на 2 август - деня, в който служебният кабинет с Демерджиев за вицепремиер застъпи на власт.

Оттам нататък се вижда постоянен спад до февруари 2023 г., когато те нарастват относително до 10 191 души, и тенденцията пак тръгва надолу.

"Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна.

Припомням, че програмата започна с 40 лв/на ден в зимния период, когато заварихме институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза.

След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди", пише Калина Константинова в профила си във Facebook.

Тя отрича да са плащани пари за "мъртви души".

"Припомням, че България бе държавата, която първа въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители", казва още тя.

Константинова критикува служебното правителство за това, че не е задействало наследения "готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесним максимално в работата напред".

"Щастлива съм, че повече от година темата за бежанците не е водеща и криза отдавна няма.Използвам случая да благодаря на всички институции, доброволци и граждански организации за неуморната работа и подкрепа. Не само с умовете, опита, а и със сърцата си. Защото всяка хуманитарна криза е тест не само за държавността, но и за човечността", казва още Калина Константинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024