Служебният кабинет отказва да храни украинските бежанци, въпреки "опасността за техния живот и здраве"

Служебното правителство продължава да отказва да предоставя храна на настанените и новопристигащи в държавни бази и транзитни центрове в България бежанци, бягащи от войната в Украйна. Министерският съвет обжалва определението на Върховния административен съд (ВАС), с което магистратите спряха действието правителственото решение от 16 ноември 2022 г. С него властта прекрати изхранването на украинските граждани, за които трябва да се грижи.

Фондация "Достъп до права" обаче обжалва правителствения акт и ВАС спря действието му - докато не се произнесе окончателно по неговата законосъобразност. Основният мотив на магистратите: решението на служебния кабинет поставя в риск живота и здравето на украинците, потърсили закрила в България.

Кабинетът не е съгласен с това. Новината, че властта оспорва спирането на действието на решението ѝ да не изхранва бежанците, съобщи самият съд - с кратко съобщение на страницата си в интернет. Жалбата не е публикувана в деловодната система, за да се видят мотивите на служебния кабинет.

Правителственото решение влезе в сила в средата на ноември 2022 г. и предизвика смут както сред нуждаещите се от подкрепа украинци, така и сред доброволческите организации, които им помагат от началото на войната. В жалбата си срещу нето от Фондация "Достъп до права" (ФАР) твърдят, че то е незаконосъобразно и противоречи на актове на международното право и правото на ЕС, които защитават човешкото достойнство на хората, бягащи от войната.

По същество делото във ВАС по казуса е насрочено за 6 февруари 2023 г. Мотивите, с които ВАС спря действието на акта на служебния кабинет - с което на практика го задължи незабавно да възстанови изхранването на бежанците, са показателни:

ВАС се съгласи с тезата на ФАР и спря изпълнението на решението на МС: “… от една страна част от обществения интерес е ограничаване на разходите за приетите бежанци. (...) Но срещу този интерес стои както хуманитарният интерес на цялото общество за съпричастност към съдбата на бежанците, така и също частният интерес на самите бежанци за осигуряване на нормални условия на живот в държавата, в която са избрали да пребивават заради условията в тяхната страна.

  • Съществува опасност за бежанците от Украйна да настъпят значителни и трудно поправими вреди. Отмяната на изхранването на тези лица би довело до значителни вреди за бежанците, което е свързано с опасност за техния живот и здраве. Тези вреди са и трудно поправими и дори непоправими, при тяхното евентуално настъпване.
  • При изпълнение на оспореното решение по време на производството по делото, не съществува способ за поправяне на настъпили вреди за живота и здравето на лицата, някои от които сами нямат възможност да подсигурят изхранването си.

Казусът с безсрочното удължаване на помощите за украинските бежанци се разглежда и в Народното събрание, където е внесен законопроект на "Демократична България" в тази насока. Засега той "отлежава" - тоест не се придвижва към пленарната зала.

Преди дни ЕС взе решение да удължи срока, в която страните членки трябва да предоставят закрила на гражданите на Украйна, които бягат от войната на Русия на нейна територия. Всички страни членки трябва да се съобразят с това решение. Новият срок за осигуряване на закрила е март 2024 г., стана ясно от решението на Съвета на ЕС.

ВАС нареди да се възстановят хранителните помощи за украинските бежанци

Помощта за бежанците от Украйна трябва да продължи. Това е традиция и морален дълг на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024