ВАС нареди да се възстановят хранителните помощи за украинските бежанци Снимка: © Getty Images

Върховният административен съд е спрял решението на Министерски съвет, което отнемаше правото на хранителни помощи за украинските бежанци в България.

Решението влезе в сила в средата на ноември 2022 г. и предизвика смут както сред нуждаещите се от подкрепа украинци, така и сред доброволческите организации, които им помагат от началото на войната.

Фондация "Достъп до права" е завела административното дело, по което печели на първа инстанция.

  • "ФАР обжалва това решение с аргумента, че същото е незаконосъобразно и противоречи на актове на международното право и правото на ЕС, които защитават човешкото достойнство на хората, бягащи от войната. ФАР поиска спиране на действието на решението на МС, заради опасността гладуващите лица да претърпят значителни и труднопоправими вреди.
  • "ВАС се съгласи с тезата на ФАР и спря изпълнението на решението на МС: “… от една страна част от обществения интерес е ограничаване на разходите за приетите бежанци. (...) Но срещу този интерес стои както хуманитарният интерес на цялото общество за съпричастност към съдбата на бежанците, така и също частният интерес на самите бежанци за осигуряване на нормални условия на живот в държавата, в която са избрали да пребивават заради условията в тяхната страна.
  • "При съобразяване на всички тези аспекти на обществения интерес, съдът счита, че опасността за настъпване на посочените значителни и труднопоправими вреди за уязвимите лица, е противопоставим на интереса за ограничаване на разходите за изхранване на бежанците", съобщават от сдружението.

Определението на ВАС може да се обжалва от правителството, но то трябва да се изпълни незабавно - т.е. изхранването на украинските бежанци трябва да бъде възстановено.

Казусът с безсрочното удължаване на помощите за украинските бежанци се разглежда и в Народното събрание, където е внесен законопроект на "Демократична България" в тази насока.

Проблемът с продължителността на подкрепата за украинците си пролича и при споровете в Пловдив около бъдещето на старата Белодробна болница, която беше превърната в център и дом за временно настаняване на украинските граждани без подслон.

В края на декември 2022 Общинският съвет в града гласува изрично, че бежанците ще могат да използват изоставената сграда, която сами облагородиха, до края на войната в Украйна.

Помощта за бежанците от Украйна трябва да продължи. Това е традиция и морален дълг на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024