ВАС нареди да се възстановят хранителните помощи за украинските бежанци Снимка: © Getty Images

Върховният административен съд е спрял решението на Министерски съвет, което отнемаше правото на хранителни помощи за украинските бежанци в България.

Решението влезе в сила в средата на ноември 2022 г. и предизвика смут както сред нуждаещите се от подкрепа украинци, така и сред доброволческите организации, които им помагат от началото на войната.

Фондация "Достъп до права" е завела административното дело, по което печели на първа инстанция.

  • "ФАР обжалва това решение с аргумента, че същото е незаконосъобразно и противоречи на актове на международното право и правото на ЕС, които защитават човешкото достойнство на хората, бягащи от войната. ФАР поиска спиране на действието на решението на МС, заради опасността гладуващите лица да претърпят значителни и труднопоправими вреди.
  • "ВАС се съгласи с тезата на ФАР и спря изпълнението на решението на МС: “… от една страна част от обществения интерес е ограничаване на разходите за приетите бежанци. (...) Но срещу този интерес стои както хуманитарният интерес на цялото общество за съпричастност към съдбата на бежанците, така и също частният интерес на самите бежанци за осигуряване на нормални условия на живот в държавата, в която са избрали да пребивават заради условията в тяхната страна.
  • "При съобразяване на всички тези аспекти на обществения интерес, съдът счита, че опасността за настъпване на посочените значителни и труднопоправими вреди за уязвимите лица, е противопоставим на интереса за ограничаване на разходите за изхранване на бежанците", съобщават от сдружението.

Определението на ВАС може да се обжалва от правителството, но то трябва да се изпълни незабавно - т.е. изхранването на украинските бежанци трябва да бъде възстановено.

Казусът с безсрочното удължаване на помощите за украинските бежанци се разглежда и в Народното събрание, където е внесен законопроект на "Демократична България" в тази насока.

Проблемът с продължителността на подкрепата за украинците си пролича и при споровете в Пловдив около бъдещето на старата Белодробна болница, която беше превърната в център и дом за временно настаняване на украинските граждани без подслон.

В края на декември 2022 Общинският съвет в града гласува изрично, че бежанците ще могат да използват изоставената сграда, която сами облагородиха, до края на войната в Украйна.

Помощта за бежанците от Украйна трябва да продължи. Това е традиция и морален дълг на България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024