Какво е временна закрила и как се взима? Въпроси и отговори в помощ на украинските бежанци Снимка: © Getty Images

Над 100 000 украинци са влезли на територията на България, като близо 50 хил. от тях са останали в страната.

При влизане на територията на България украинските граждани правят това със статут на туристи по силата на споразумение между ЕС и Украйна от 2017 г., когато е въведен безвизов режим и възможност за 90 дневен престой.

Вариантите пред украинците, търсещи по-дълъг престой са 2: да получат временна закрила (препоръчителен) и международна закрила. Не могат едновременно да имат и временна, и международна закрила.

До момента около 700 души са регистрирани за международна закрила, сочат данни на българските власти, горе-долу толкова чакат да получат подобен статут от Агенцията по бежанците. 1500 са украинците потърсили временна закрила.

Повечето от украинските граждани не подават молба за международна закрила, защото докато са под нея, ще останат без лични документи, което ще ограничи и правата им на придвижване в Европейския съюз. Процедура за статут за международна закрила би им попречила и да се върнат в Украйна.

Българското правителство препоръчва на пристигащите граждани на Украйна, да се регистрират за временна закрила, която е за 1 година. След изтичането на 1 година срокът на временната закрила за гражданите от Украйна може да бъде продължаван с по шест месеца до общо 3 години.

Временна закрила

Къде се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна?

Регистрационни карти могат да бъдат получени на граничните пунктове при Русе и Дуранкулак, Централната ЖП гара в София, както и в районните или областните представителства на МВР в градовете Несебър, Поморие, Бургас, Свиленград и Благоевград.

В правителствения портал за хора, засегнати от войната в Украйна, може да намерите карта на всички регистрационни служби за временна закрила, адресите им и работното им време.

Кой може да кандидатства за временна закрила?

За статут на временна закрила могат да кандидатстват:

 • Украински граждани, пребивавали в Украйна преди 24 февруари 2022 г. и членове на техните семейства;
 • Граждани на други трети държави (различни от Украйна) и лица без гражданство, които са се ползвали от международна закрила или друг еквивалентен вид национална закрила в Украйна преди 24 февруари 2022 г., и членовете на техните семейства;
 • Хора с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали територията на Украйна в резултат на военните действия и влезли и останали на територията на Република България, ако заявят изрично, че искат да ползват статута на временна закрила в срок до 31 март 2022г.

Колко време отнема процесът за регистриране?

Временната закрила се предоставя незабавно след устно искане до „Гранична полиция“, Държавна агенция за бежанците или други органи на МВР (миграция, полиция), на лица, които отговарят на условията.

Трябва ли да се подаде декларация за статут на закрила и за децата?

При влизане в България на възрастен и дете, възрастният трябва да подаде декларация, че иска да се грижи за това дете. Вече е изготвен регистър на децата, пожелали статут убежище.

Какви права ми дава временната закрила?

 • Право да останете на територията на Република България
 • Право на писмена информация на разбираем език за правилата и условията на временната закрила;
 • Право на регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила – за срока на закрилата;
 • Право на събиране със семейството си;
 • Право на труд и професионално обучение;
 • Право на образование за учениците и право на достъп до детска градина за децата до 6 годишна възраст.
 • Право на подходящо настаняване или на средства за настаняване при необходимост;
 • Право на помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър в общ размер от 40 лв. на едно лице за нощувка и храна (закуска, обяд и вечеря). Помощта ще се предоставя за срок до 3 месеца.
 • Право на социално подпомагане;
 • Право на медицинска помощ при спешни състояния - хора от уязвими групи имат право на пълно медицинско обслужване като български граждани.

Медицинска помощ

Какво да правя, ако имам нужда от медицинско обслужване?

Ако имате нужда от спешна медицинска помощ, обадете се на 112. Открита е телефонна линия за насочване към лечебни заведения. Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването.

На тази страница ще намерите болници и лекари, предлагащи безплатни медицински грижи за всички, бягащи от войната в Украйна. Изброените лекари на страницата говорят украински или руски и са доброволци от Националната асоциация на доброволците на Република България.

Какво да правя, ако детето ми очаква задължителна ваксинация?

Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за постъпване в детско заведение или училище. Между българския и украинския календар има разлики, така че, преди да постъпят в учебно заведение, децата от Украйна ще имат право да получат безплатно всички ваксини, част от задължителната имунизация у нас.

Работа и настаняване

Как мога да си намеря работа?

Министерството на иновациите води активни преговори с българските работодатели. Прогнозната перспектива за броя на работните места е 200 000. Агенцията по заетостта проучва потребностите за работа на пристигащите. На сайта на агенцията са публикувани възможности за работа на украински граждани, както и информация за условията на живот и труд в България.

Как мога да намеря настаняване в България?

Единният портал в подкрепа на Украйна предоставя възможности за временно настаняване. Там можете да разглеждате различни опции за настаняване и да се свързвате с доброволци, хотели и държавни съоръжения, които могат да ви приемат временно. Някои от опциите за настаняване на тази платформа не са проверени затова трябва да бъдете внимателни, когато общувате с домакините. В случай на проблеми, можете да се свържете с горещата линия на центъра за поддръжка.

Как мога да получа помощ за транспорт?

Транспортът за нуждаещите се от всеки първоначален приемателен пункт до място за настаняване на територията на страната се осигурява от Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“. БДЖ също осигурява безплатен превоз с железопътен транспорт на пристигащи от Украйна граждани. За целта, всеки желаещ може да се снабди с билет за пътуване с влак по желан от него маршрут след предоставяне на документ за самоличност.

При други въпроси или нужда от помощ нуждаещите се могат да се обърнат към горещи телефонни номера за страната: 029055555 и +380322465075.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024