Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев отговори на упреците на Бойко Рашков за това, че са отстранени ръководни кадри от стария мандат, които са работили за реформиране на системата.

Демерджиев коментира, че е направил "минимални премествания", като причините са "изцяло професионални - преценка на възможностите да бъдат полезни в конкретната ситуация".

Той заяви, че лично застава зад рокадите в ГД "Национална полиция", "Гранична Полиция" и други звена, заради които Рашков се възмути, че се възстановяват практики от времето на Борисов.

"Аз съм дошъл в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде, но моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона, пред съда и да има осъдителни присъди. И това възнамерявам да направя", репликира Иван Демерджиев по повод въпроса на предшественика си дали лозунгът "Мутри вън" не се превърна в "Мутри вътре".

Служебният вътрешен министър прехвърли топката в полето на Рашков, като посочи, че новият временен директор на ГДНП Атанас Илков е назначен за заместник-ръководител на службата по време на неговия мандат.

"Явно е бил оценен достатъчно високо, за да заеме този пост", беше обяснението на Демерджиев. Самият Рашков го описа като полицай със спорна репутация - Илков е бил сред отговорниците за операцията в Лясковец. при която загина служител на СОБТ в опит за изваждане на барикадирал се въоръжен мъж.

По-рано Рашков намекна, че вътрешният министър се е поддал на натиск и коментира, че един от заместниците на Демерджиев е разследван за това, че е използвал имот в държавна резиденция, без да поиска разрешение и без да плати за разходите. Той постави под въпрос дали част от кадровите смени не са свързани с реванш заради проверката срещу въпросния човек, когото той не назова.

Бойко Рашков разкритикува уволненията в МВР: "Мутри вън" стана "Мутри вътре"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.