Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разкритикува остро новия ръководител на МВР Иван Демерджиев за "безпринципни" смени на ръководните кадри в ключови структури на министерството и намекна за опит за връщане на корупционни практики от времето на управлението на ГЕРБ.

Той обяви, че е информирал лично премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев за това, че един от новите зам.-министри на Демерджиев е проверяван от вътрешното министерство за това, че 6 месеца е използвал имот в държавна резиденция "без никой да знае и без да плаща наем, ток и вода".

Човекът, който е разкрил предполагаемата злоупотреба, сега също е уволнен от ръководния си пост, твърди Бойко Рашков.

"Не е вярно, че всеки министър си избира заместниците в служебен кабинет. Те се избират от друго място. Не съм очаквал от колега адвокат (Демерджиев) да се поддава на натиск от безпринципни хора", каза Рашков.

Новият ръководител на МВР има трима зам.-министри - Венцислав Катинов и Емил Ганчев са били заместници и при Бойко Рашков, но са освободени в края на 2021 г., когато застъпи редовният кабинет на Кирил Петков. третият заместник на Демерджиев е икономистът Моника Димитрова-Бийчър, която беше зам.-министър на финансите в двата служебни кабинета на Стефан Янев.

На въпроса откъде може да идва натискът срещу служебния министър той отказа да отговори, но попита: "Стоим на позицията "Мутри вън" или я променяме на "Мутри вътре"?, с намек към президентската институция.

В сряда стана ясно, че са сменени директорът на ГД "Национална полиция" Венцислав Кирчев и на "Гранична полиция" Деян Моллов. Обяснение за първото уволнение нямаше - колкото до второто, то беше аргументирано с "нарасналия мигрантски натиск" и приоритетна работа по членството в Шенген.

Според Рашков обаче уволненията са обхванали целия ръководен екип от трима души в ГДНП, които според него са "доказани професионалисти", а на тяхно място е посочен "служител с доста спорна полицейска репутация". Новият шеф на ГДНП е Атанас Илков, който стана известен през 2014 г. с провалената акция за обезоръжаването на стрелеца в Лясковец, при която загина един служител на отряда на баретите - всъщност Илков става зам.-директор в Национална полиция през август миналата година, когато Рашков беше служебен министър.

"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на полицията и разкри корупционни схеми в единния информационен център по линия на КАТ. Тази служба беше разформирована. Бяха разкрити и корупционни схеми в КАТ и при регистрацията на автомобили. Дали не се цели с тяхната смяна възстановяване на корупцията?", коментира бившият вътрешен министър.

Той отправи задочни критики и към риториката на служебния премиер Гълъб Донев, както и към президентството, като обяви, че не приемал оценките за "хаос и разруха" в последните 8 месеца от управлението на държавата.

"Имах самочувствието, че съм в отбора на тези, които се бореха за това ГЕРБ и ДПС да не са във властта - нещо, което беше формула и призив на площада още през 2020 г. И се питам с тези кадрови промени в момента какво се цели? Да се върнем във времето на управлението на МВР от Борисов ли? Да възстановим точно тези корупционни схеми, които съществуваха по време на изборите ли?", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер