• С гласуването в Айова започва маратонът от предварителни избори на Демократическата партия, които да определят съперника на Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември.
  • Последните проучвания показват значителна преднина на Джо Байдън и Бърни Сандърс пред Елизабет Уорън и останалите кандидати.
  • Изборите в Айова ще се проведат на фона на заключителните речи по делото за отстраняването на президента Доналд Тръмп в Сената.

В Айова трябва да бъдат избрани 41 делегата за националното събрание на Демократите през юли (щатът разполага и с осем т.нар. „супер делегати“ – по право). 

Последните проучвания сочат преднина за бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън с 26% подкрепа, следван непоследствено от Бърни Сандърс (между 23% и 27% според различните проучвания), а трета с 15% е сенатор Елизабет Уорън. Милиардерът Майкъл Блумбър не се явява с Айова, той ще започна кампанията от т.нар. Супер вторник, когато гласуват 14 щата, които общо имат 1317 гласа. 

Гласуването в Айова е важно за Демократите, защото това е един от щатите, в които те най-силно загубиха подкрепата на избирателите на последните президентски избори. Щатът беше спечелен от Доналд Тръмп с 51,15% от гласовете срещу 41,74% за Хилъри Клинтън. 

Традиционно победителят в Айова печели и официалната номинация за кандидат на Демократите (с две изключения, включително Бил Клинтън през 1992 г.). 

Процедурата по гласуването в Айова е специфична и се различава от начина, по който повечето щати провеждат предварителните избори.

Регистрираните гласоподаватели не просто отиват до урните, за да пуснат бюлетини, а участват в събрания, на които обсъждат кандидатите и едва накрая гласуват. До гласуване стигат само кандидати, които имат подкрепата на повече от 15% от присъстващите.  

Изборите в Айова ще се проведат на фона на заключителните речи по делото за отстраняването на Доналд Тръмп в Сената, което ще приключи с гласуването в сряда, 5-и февруари.  Ден преди това, на 4 февруари, президентът ще произнесе годишната си реч „За състоянието на съюза“ пред Конгреса. През февруари ще гласуват още избирателите в Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина, а на 3-и март е т.нар. „Супер вторник". 

Цикълът от предварителни избори приключва в началото на юни, а през юли националната конференция ще издигне официалния кандидат за президент на Демократическата партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"