• С гласуването в Айова започва маратонът от предварителни избори на Демократическата партия, които да определят съперника на Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември.
  • Последните проучвания показват значителна преднина на Джо Байдън и Бърни Сандърс пред Елизабет Уорън и останалите кандидати.
  • Изборите в Айова ще се проведат на фона на заключителните речи по делото за отстраняването на президента Доналд Тръмп в Сената.

В Айова трябва да бъдат избрани 41 делегата за националното събрание на Демократите през юли (щатът разполага и с осем т.нар. „супер делегати“ – по право). 

Последните проучвания сочат преднина за бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън с 26% подкрепа, следван непоследствено от Бърни Сандърс (между 23% и 27% според различните проучвания), а трета с 15% е сенатор Елизабет Уорън. Милиардерът Майкъл Блумбър не се явява с Айова, той ще започна кампанията от т.нар. Супер вторник, когато гласуват 14 щата, които общо имат 1317 гласа. 

Гласуването в Айова е важно за Демократите, защото това е един от щатите, в които те най-силно загубиха подкрепата на избирателите на последните президентски избори. Щатът беше спечелен от Доналд Тръмп с 51,15% от гласовете срещу 41,74% за Хилъри Клинтън. 

Традиционно победителят в Айова печели и официалната номинация за кандидат на Демократите (с две изключения, включително Бил Клинтън през 1992 г.). 

Процедурата по гласуването в Айова е специфична и се различава от начина, по който повечето щати провеждат предварителните избори.

Регистрираните гласоподаватели не просто отиват до урните, за да пуснат бюлетини, а участват в събрания, на които обсъждат кандидатите и едва накрая гласуват. До гласуване стигат само кандидати, които имат подкрепата на повече от 15% от присъстващите.  

Изборите в Айова ще се проведат на фона на заключителните речи по делото за отстраняването на Доналд Тръмп в Сената, което ще приключи с гласуването в сряда, 5-и февруари.  Ден преди това, на 4 февруари, президентът ще произнесе годишната си реч „За състоянието на съюза“ пред Конгреса. През февруари ще гласуват още избирателите в Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина, а на 3-и март е т.нар. „Супер вторник". 

Цикълът от предварителни избори приключва в началото на юни, а през юли националната конференция ще издигне официалния кандидат за президент на Демократическата партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"