Демократите започват изборния си маратон от Айова
  • С гласуването в Айова започва маратонът от предварителни избори на Демократическата партия, които да определят съперника на Доналд Тръмп на изборите в САЩ през ноември.
  • Последните проучвания показват значителна преднина на Джо Байдън и Бърни Сандърс пред Елизабет Уорън и останалите кандидати.
  • Изборите в Айова ще се проведат на фона на заключителните речи по делото за отстраняването на президента Доналд Тръмп в Сената.

В Айова трябва да бъдат избрани 41 делегата за националното събрание на Демократите през юли (щатът разполага и с осем т.нар. „супер делегати“ – по право).

Последните проучвания сочат преднина за бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън с 26% подкрепа, следван непоследствено от Бърни Сандърс (между 23% и 27% според различните проучвания), а трета с 15% е сенатор Елизабет Уорън. Милиардерът Майкъл Блумбър не се явява с Айова, той ще започна кампанията от т.нар. Супер вторник, когато гласуват 14 щата, които общо имат 1317 гласа.

Гласуването в Айова е важно за Демократите, защото това е един от щатите, в които те най-силно загубиха подкрепата на избирателите на последните президентски избори. Щатът беше спечелен от Доналд Тръмп с 51,15% от гласовете срещу 41,74% за Хилъри Клинтън.

Традиционно победителят в Айова печели и официалната номинация за кандидат на Демократите (с две изключения, включително Бил Клинтън през 1992 г.).

Процедурата по гласуването в Айова е специфична и се различава от начина, по който повечето щати провеждат предварителните избори.

Регистрираните гласоподаватели не просто отиват до урните, за да пуснат бюлетини, а участват в събрания, на които обсъждат кандидатите и едва накрая гласуват. До гласуване стигат само кандидати, които имат подкрепата на повече от 15% от присъстващите.

Изборите в Айова ще се проведат на фона на заключителните речи по делото за отстраняването на Доналд Тръмп в Сената, което ще приключи с гласуването в сряда, 5-и февруари. Ден преди това, на 4 февруари, президентът ще произнесе годишната си реч „За състоянието на съюза“ пред Конгреса. През февруари ще гласуват още избирателите в Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина, а на 3-и март е т.нар. „Супер вторник".

Цикълът от предварителни избори приключва в началото на юни, а през юли националната конференция ще издигне официалния кандидат за президент на Демократическата партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024