Ден №8 от войната: Експлозии в Киев, цивилни жертви на юг и масови протести в Санкт Петербург Снимка: © Getty Images

В ден №8 от войната в Украйна се чуха нови експлозии в Киев, руснаците поеха контрол над град Херсон и убиха още цивилни, включително деца.

Конвоят от танкове към столицата не е напреднал значително заради недостатък от гориво и храна, обясни американски представител на Министерството на отбраната.

Над 1 млн. души вече са напуснали страната от началото на инвазията, обявиха от ООН, докато Международният съд в Хага започва разследване за военни престъпления от страна на Кремъл. В Санкт Петербург продължават масовите протести срещу Владимир Путин.

Мощни взривове се чуха в Киев в нощта между сряда и четвъртък. Те са били най-малко 4 и са отчетени около 3 ч. Все още не е ясно какви са били мишените на атаката, нито колко души са загинали или ранени.

Експлозиите се случват часове след силен взрив край Централната гара в столицата, много близо до място, на което стотици украинци се крият от бомбардировките. Местните власти съобщават и за повреда на отоплителен тръбопровод.

Междувременно стотиците руски танкове не са направили почти никакъв прогрес в последните 24-36 часа към столицата Киев, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. В момента руснаците се прегрупират, но фактори за забавянето им са още съпротивата на украинците и „логистичните и продоволствените проблеми“.

Властите в град Изюм, който се намира на два часа югоизточно от Харков, съобщиха за 8 цивилни жертви, в това число и две деца. Те са били убити след въздушни атаки от страна на Русия.

Кметът на града Володимир Мацокин заяви, че центърът е опустошен – ударена е правителствена сграда, от което е пострадал екип на полицията. Удари е имало и по жилищни сгради.

Руснаците явно са чули призива на Алексей Навални от затвора в Покров, тъй като стотици излязоха по улиците на Санкт Петербург, за да настояват за край на войната. Както и в предишните дни, тежковъоръжените полицаи разпръснаха демонстрацията и задържаха десетки хора. Общо от 24 февруари насам руските униформени са арестували над 7600 протестиращи.

Навални от затвора: Нека не сме нация на страхливци - да излезем и да се бием срещу войната

Държавният департамент на САЩ призова руския президент Владимир Путин "незабавно да прекрати кръвопролитията" и да изтегли войските си от територията на Украйна. В изявлението си САЩ също така обвиниха Русия, че започва "пълна атака срещу свободата на медиите и истината", след като блокира достъпа до независими новинарски агенции, възпрепятствайки възможността им да излъчват информация за инвазията.

От Вашингтон посочиха също, че Русия е "заглушила" социалните медийни платформи като Twitter, Facebook и Instagram, които според тях позволяват на милиони руснаци да получат достъп до независима информация и да се свързват помежду си по целия свят.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024