Ден на траур в Царево и без тържества за Съединението в Пловдив и Бургас

Община Царево обяви 6 септември за Ден на траур в памет на жертвите от наводненията, а управата на Бургас отменени празненствата в чест на Деня на Съединението.

В 10.30 часа в града е организиран молебен за здравето и спасението за всички, които се борят със справянето с бедствието, пише БТА.

В Пловдив също са отменени всички тържества по повод празника на града - включително тържествената заря по повод 138 г. от Съединението на България и традиционния прием на кмета. Парите, предвидени за това събитие, ще бъдат използвани за хранителни помощи на бедстващите.

Отменени са концертите на "Биг Бенд Пловдив "на ул. "Иван Вазов", на ансамбъл „Тракия" и Гвардейският представителен духов оркестър на Античния театър и на "Теодосий Спасов Фолк Квинтет", както и възстановката на събитията от 1885 година.

В програмата на Пловдив за 6 септември остават Тържественият молебен, отслужен от Пловдивския Митрополит Николай, в Катедрален храм „Света Богородица", полагането на венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов, връчването на отличието "Почетен гражданин на Пловдив", представянето на изложбата „Дарителството има значение" в Регионалния исторически музей и вечерната проверка.

Община Приморско също е отменила планираната за днешния празник програма. Тя се отлага за честванията на 22 септември.

Отменят се и празничните събития в Община Камено. Там също ще се отслужи водосвет, за който пристига Сливенският митрополит Йоаникий - Йеротей Агатополски.

В знак на солидарност към жертвите от наводненията община Кюстендил също няма да реализира планираната концертна програма за Съединението.

За момента все още не се знае колко са жервите. Снощи морето е изхвърлило на брега тялото на мъж, който всеки момент се очаква да бъде идентифициран. Издирват се и две жени.

Засегнати от наводненията са Лозенец, Арапя, Варвара и всички къмпинги от Созопол до Синеморец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024