Паметната плоча в прослава на Петимата от РМС е била счупена ден след като избухна политически скандал заради възстановяването й.

Фоторепортерът Димитър Кьосемарлиев от Dnes.bg е заснел състоянието на паметника, който е изкъртен от постамента си и е съборен на земята. Плочата се намира при читалище "Добри Чинтулов - 1935" в кв. "Дианабад" и беше поставена на мястото на стар мемориал "по желание, със средства и труд на местни доброволци".

Кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев, избран от листата на БСП, беше подложен на остри критики заради положителното си становище по поставянето на плочата с надпис "Слава на героите" - участници във въоръжените групировки на комунистическата партия по време на Втората световна война в България.

Във вторник зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов каза пред БНТ, че има съмнения за законността на процедурата по възстановяването му, защото не е извършена по надлежен ред с преглед от художествено-експертен съвет и решение на СОС.

"Категорично има данни за самоуправни действия на районния кмет (Делян Георгиев, б.р). Когато сме готови с документалната проверка, ще докладвам на кмета на общината и ще бъдат набелязани следващите действия. Това е един от паметниците, които са демонтирани във връзка с декомунизацията от 90-те години. Има няколко решения на ОбС в тази посока. Възстановяването на паметници, които са премахнати по този ред, може да стане само с решение на СОС, каквото категорично няма", каза Чобанов.

Докато проверката тече обаче, паметникът вече е съборен от неизвестни извършители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна