Ден след скандала: Плочата на Петимата от РМС е счупена

Паметната плоча в прослава на Петимата от РМС е била счупена ден след като избухна политически скандал заради възстановяването й.

Фоторепортерът Димитър Кьосемарлиев от Dnes.bg е заснел състоянието на паметника, който е изкъртен от постамента си и е съборен на земята. Плочата се намира при читалище "Добри Чинтулов - 1935" в кв. "Дианабад" и беше поставена на мястото на стар мемориал "по желание, със средства и труд на местни доброволци".

Кметът на район "Изгрев" Делян Георгиев, избран от листата на БСП, беше подложен на остри критики заради положителното си становище по поставянето на плочата с надпис "Слава на героите" - участници във въоръжените групировки на комунистическата партия по време на Втората световна война в България.

Във вторник зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов каза пред БНТ, че има съмнения за законността на процедурата по възстановяването му, защото не е извършена по надлежен ред с преглед от художествено-експертен съвет и решение на СОС.

"Категорично има данни за самоуправни действия на районния кмет (Делян Георгиев, б.р). Когато сме готови с документалната проверка, ще докладвам на кмета на общината и ще бъдат набелязани следващите действия. Това е един от паметниците, които са демонтирани във връзка с декомунизацията от 90-те години. Има няколко решения на ОбС в тази посока. Възстановяването на паметници, които са премахнати по този ред, може да стане само с решение на СОС, каквото категорично няма", каза Чобанов.

Докато проверката тече обаче, паметникът вече е съборен от неизвестни извършители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023