Деница Сачева: Не съм сменяла партии, членувам само в една

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева отхвърли упреците за смяната на политическите лагери преди и след присъединяването й към правителството на ГЕРБ, като посочи, че никога не е излизала от десния спектър и "остава вярна на убежденията си".

"Да, целият ми съзнателен живот е минал в десния спектър на политиката макар и като безпартийна до миналата година. През 2013 г. бях поканена да водя листата на ДСБ в Хасково като представител на гражданската квота. Критикувах ГЕРБ отдясно и за конкретни казуси, въпреки че и тогава те бяха член на ЕНП. Не съм си позволявала персонални квалификации, но съм посочвала факти и политики, които за мен са били неприемливи. От тогава до сега ГЕРБ се развива, включително отстрани персоналните носители на такива неприемливи за мен политики. Имена пак няма да споменавам, защото да използвам argumentum ad hominem не е моят стил - аз се вълнувам от факти, обективни обстоятелства, политики и процеси. Смятам, че за хората трябва да се оставят шансове да се променят и развиват, а не да бъдат заклеймявани и обругавани. Апропо моделът на Държавна сигурност ще бъде демонтиран окончателно тогава когато се научим, че хората трябва да бъдат уважавани заради талантите им, а не да им се търсят слабите места с надежда за зависимост. Жалко е практикуващите мислене в стил „Държавна сигурност“ да се кичат със самоопределението „демократи“, казва тя в публкацията си във Facebook.

Повод за коментара й бяха реакциите след интервюто, което даде в четвъртък сутрин за bTV. В него тя обвини Христо Иванов (Да България) в "дезертиране от отговорност" заради оставката му като правосъден министър през 2015 г. в процеса на промените в конституцията в частта за съдебната власт.

Деница Сачева е станала член на ГЕРБ, след като Радан Кънев не я приел в ДСБ

На многократните въпроси на водещия дали самата тя стои зад критиките си срещу управлението на ГЕРБ в периода преди да стане зам.-министър (2016), Сачева обясни, че аргументите й са били валидни за съответната ситуация, която междувременно е еволюирала. Сред министрите, за чиято оставка тя настояваше преди влизането във властта, беше и Петър Москов, бивш член на ръководството на ДСБ и здравен министър в кабинета "Борисов 2".

Тема на дебат се превърна признанието й, че е направила опит да стане член на ДСБ, след като се кандидатира за техен депутат през 2013 г., но тогавашният новоизбран председател на партията Радан Кънев е отказал да я приеме. Оказва се, че причините за отказа не са известни и на самата нея, защото не е получила отговор на кандидатурата си.

От 2019 г. насам Сачева е член на ГЕРБ. В края на същата година тя беше избрана и за министър на социалната политика.

"Да, след като ДСБ остана извън парламента през 2013 г., в най-трудния за тях период подадох заявление за членство в партията (за първи път в живота си) – отговор не получих. Председателят на ДСБ по това време явно не е счел за необходимо дори да отговори, но както и сутринта споменах, това не може да бъде повод за мен да се откажа от политическите си каузи, цели и намерения. Години по-късно – през 2019 г., подадох заявление за членство в ГЕРБ. ГЕРБ е дясна партия, която продължава да бъде уважаван член на ЕНП, така че с това не излизам извън десния спектър на политиката и оставам вярна на убежденията си. В този смисъл партии не съм сменяла. Членувала съм и членувам само в една", отговаря Деница Сачева в обяснението във Facebook.

През есента на 2014 г. тя също участва като кандидат-депутат в парламентарните избори чрез коалицията "Десните" - в нея влизаха "Синьо единство" (Надежда Неински), "Български демократичен форум (бивши коалиционни партньори на ДСБ), бившият здравен министър от кабинета на Иван Костов Илко Семерджиев, и др. Сачева беше член на националното ръководство на предизборната коалиция "Десните". На парламентарния вот на 5 октомври 2014 г. листите им спечелиха 7234 гласа (0,22%).

Тогава ДСБ беше част от коалицията "Реформаторски блок" (с участието на СДС под ръководството на Божидар Лукарски, "България на гражданите" на Меглена Кунева, БЗНС на Николай Ненчев и НПСД на Корман Исмаилов).

Деница Сачева оценява резултатите от личния си принос към сферите на образованието, труда и социалната политика от 2016 г. насам като "обществено полезни" и посочва, че това е "единственият ми мотив да работя включително и чрез политиката, и чрез единствената дясна политическа партия, в която съм видяла интерес към моите каузи и възможности за тяхната реализация".

"В политиката съм, за да дам, не за да взема нещо. В личен план съм постигнала всичко, което съм си поставяла като цели през годините", казва още Сачева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024