Денков: Ако няма работеща съдебна система, няма значение кои ще са министри Снимка: © Screenshot bTV

"Ако не се проведе съдебната реформа и няма добре работеща съдебна система, няма никакво значение кой е на власт и какво точно правят министрите." Това каза бившият премиер Николай Денков по повод поисканата отсрочка за връчване на втория мандат за сформиране на кабинет.

На среща с Румен Радев вчера ПП-ДБ поискаха от президента да забави с три месеца процедурата, така че да се гласуват конкретни законови текстове за борба с корупцията.

Според Денков първоначалните реакции на останалите парламентарни партии са били "малко прибързани, с изключение на ДПС на Пеевски, защото "той иска да няма промяна".

Непосредствено след срещата на лидерите на коалицията в президентството Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" няма да бъде "гумен печат" за закони на ПП-ДБ, а Йордан Цонев от ДПС определи предложението им като "изнасилване на Конституцията".

Засега от ГЕРБ запазват мълчание по темата, БСП допуснаха разговори, както и представителите на ДПС, които подкрепят почетния председател на движението Ахмед Доган, но вече са независими депутати.

Според Денков смисълът на конституционната процедура с мандатите е да се търсят варианти за съставяне на правителство.

"Ако искате кабинет, трябва да има време да проверите има ли какво да обедини. Това не е в противоречие с конституцията (искането на ПП-ДБ), защото основният закон изисква президентът да помогне за сформиране на правителство, а без мнозинство - няма как да стане", коментира още бившият министър-председател.

"Ако няма полезно за хората мнозинство, по-добре да отидем на избори, да се изчисти парламентът от тези, които не знаят защо са там," коментира още Денков по повод 37-те независими народни представителите, които "нямат политическо представителство".

Той подчерта, че отделните партии в ПП-ДБ "работят много добре" и имат общи приоритети и ценности.

ПП-ДБ вече разпространиха проекта на „Декларация за излизане от политическата криза в България“.

Преди да отговори дали ще изпълни мандата за следващо правителство, формацията обяви, че ще предложи пакет със законопроекти, чиято цел е да покаже дали в 50-ото Народно събрание има воля за борба корупцията и реформиране на прокуратурата, службите и правоохранителните органи като цяло.

Става въпрос за седем основни закона или решения, като 4 от тях са ключови, за да бъдат усвоени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост:

  • Закона за съдебната власт;
  • Избор на Антикорупционна комисия;
  • Закон за подаване на сигнали (Закон за защита на сигналоподателите);
  • Наказателно-процесуалния кодекс;
  • Закона за личния фалит;
  • Избор на нов омбудсман;
  • Реформа в службите чрез въвеждане на тестове за интегритет;

ПП-ДБ разпространиха декларацията, която е условие да обмислят кабинет с втория мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024