Цонев: Предложението на ПП-ДБ е брутален опит да изнасилят Конституцията Снимка: © Getty Images

Крилото на ДПС около Делян Пеевски няма да подкрепи "антикорупционната" декларация, предложена от ПП-ДБ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на журналисти.

Той определи като "брутален опит да изнасилят Конституцията" идеята на ПП-ДБ за отсрочка при връчването на втория мандат за съставяне на правителство от президента. По-рано през деня вече втората по численост формация в парламента се срещна с Румен Радев и обяви, че ще предложи пакет с антикорупционни законопроекти и кадрови реформи, преди да отговори дали ще изпълни мандата за нов кабинет. Проектът ще е под формата на декларация и списък с конкретни изменения в законите, за които ще се търси "широка подкрепа".

"Нали разбирате какво издевателство е това с Конституцията - предварителен ангажимент за определен закон. Предварително да кажеш, че ще приемеш един закон, когато приемането на такъв зависи само от една дума, от "да" или "не", понякога дори и от една запетайка", коментира Цонев.

Според него подобно предварително съгласие противоречи на основния закон. Групата на ДПС, която подкрепя Делян Пеевски, осъди остро и идеята за потенциално забавяне на връчването на втория мандат. Цонев заяви, че в момента тече процедура за съставяне на правителство и тя трябва да се спазва последователно.

"Самият начин да предложиш Народното събрание да се задължи с декларация да приеме 5-6 закона, които изискват минимум 3 месеца почти денонощна работа.... и едва тогава да преминеш по процедурата в Конституцията, която до този момент обаче ще стои на трупчета. Президентът им даде да се разбере, че има си процедура и се движиш по нея", допълни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев заяви, че групата на ДПС категорично няма да подкрепи нито едно от предложенията на ПП-ДБ и ги нарече "законодателно безумие".

По-рано представители на изключените и напуснали ПГ на Движението депутати, които са с 1 повече от тези на Пеевски, казаха, че биха разговаряли с ПП-ДБ, ако е ясно какви са идеите на демократичното обединение.

ПП-ДБ поискаха отсрочка за мандата, докато търсят "широка подкрепа" за антикорупционни реформи

ПП-ДБ разпространиха декларацията, която е условие да обмислят кабинет с втория мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024