Денков: Изказванията на Пьотр Толстой са неприемливи, но България няма да гони Митрофанова Снимка: © Getty Images

Премирът акад. Николай Денков определи като "неприемливи" изказванията на руския депутат Пьотр Толстой, който преди дни заплаши през телевизионен ефир с бунтове в България, организирани от руската общност в страната.

"Не за първи път отправя провокации към България и вероятно бихме ги подминали, ако той не беше депутат. В институционалното си представителство той минава граници, които не са приемливи. Ще говоря с МВнР, смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания, като искам да кажа ясно две неща", каза Денков при посещението си в Гърция.

Той обаче даде сигнал, че няма намерения да изгони руския посланик Елеонора Митрофанова заради изявлението на депутата от руската Дума.

"Да, на Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение, аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена за персона нон грата заради едно такова изказване - все пак то не е нейно, имало е други. Не трябва да се поддаваме на провокации. Руските граждани в България трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Ако те правят провокации или нарушават закона, това е друго. Но не могат да бъдат жертва на някой, който иска да си пише актив", каза той.

Денков допусна, че основната цел на скандалните изявления на Пьотр Толстой е вътрешната руска публика - а втората е да се всее евентуален страх у българското население.

"Искам много ясно да кажа на хората, че няма опасоност за България, защото ние сме членове на НАТО. Русия няма да посмее да нападне член на НАТО, защото знае какъв ще е отговорът", каза Николай Денков.

Той защити и решението на коалицията ПП-ДБ да предложи 24 май за нов национален празник на България и се обяви против свикването на референдуми по тази тема, след като в Народното събрание има достатъчно голямо мнозинство.

"Като човек на науката и просветата, за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник, който обединява всички. Нямам никакво съмнение за себе си в 24 май. Коя е групата в обществото в България, която би възразила, че 24 май е светъл празник за всички нас? Това е празник, който не ни вторачва само в миналото, а прави по един хармоничен начин прехода от миналото към бъдешето. 24 май е започнал с Възраждането, Просвещението, ограмотяването на българското население, но ние вече влагаме в него друг смисъл - с това, с което се гордеем в културата", каза той, като даде за пример успехите на писателя Георги Господинов и режисьора Стефан Командарев.

"Ако съберем тази подкрепа за 24 май, смятате ли, че това не е представително за хората? Това е народно представителство, така работи демокрацията", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024