Денков към учениците: Вярвайте в себе си, вярвайте в учителите си Снимка: © НПМГ

"15 септември и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват: образованието, науката, културата, това е същността на България. Няма друга държава в света, която да ги празнува по този начин" - това каза премиерът Николай Денков при откриването на новата учебна година в Националната природо-математическа гимназия в София.

Академик и бивш министър на образованието - Денков разказа и за собствения си опит в гимназията, чийто възпитаник е.

"Точно преди 45 г. през 1978 г. - в праисторически времена, както казвам на моите студенти - аз стоях ето там, където беше 10 "Г" клас и откривахме ето тази сграда. Ние бяхме първите ученици, които влязохме в нея седмица преди 15 септември, за да си изчистим класната стая, да си подредим чиновете и да знаем, че това е нашето училище", каза той.

"Знаехме, че това, което ще научим, ще ни направи от най-добрите в професията не само в България, а в целия свният. И още тогава, през 1980 г., когато завършвах си казах - ако успея в живота, ще се върна обратно в това училище, в Софийския университет и ще кажа "Благодаря" на училището, на университета, на преподавателите, които ни направиха хора", каза още Николай Денков.

"Затова казвам и на вас: Вярвайте в себе си, вярвайте в учителите си. Защото те са ви научили на най-важното нещо. През целия живот, всеки ден вие ще трябва да учите нови неща, но те ще ви направят успешни", обърна се той към учениците.

Денков посочи, че учителите са хората, от които зависи бъдещето на следващото поколение на България, и заяви, че държавата е готова да "ви даде всичко, от което имате нужда".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024