Денков обеща обезопасяване на градската среда. Десетки се събраха на протест.

„Това е най-тежката и тъжната среща, която съм имал от години насам. Това около, което се обединихме е, че първото нещо, което трябва да се случи е да се преборим чувството за безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили по пътищата. Това чувство е прояло цялата ни система“, каза премиерът Николай Денков.

„Освен съболезнованията, които искам да изразя, искам да благодаря на тези родители, защото те дойдоха на тези разговори и казаха „Не можем да върнем нашите деца обратно, но искаме поне да използваме това, с което се сблъскахме и научихме покрай нашата лична трагедия, за да помогнем това да не се случва“, допълни той.

По думите му на срещата е обсъдена съвместната работа между МВР, КАТ и общините, които да предоставят своите камери и да помагат в обработката и подготовката на глобите.

„Част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че измененията, свързани с отнемането на превозните средства всъщност дават сериозни резултати. Трябва да търсим точно такива мерки, от които нарушителите да ги заболи, да знаят, че ако направят нарушения, след пет минути може да получат електронно съобщение, което да им каже, че са направили нарушението и ще бъдат глобени. Обсъждахме как да се ускори вземането на пробите при тежки инциденти и до седмица, най-много 10 дни резултатите да са ясни“, уточни премиерът.

Според Денков това, което направят институциите не би могло да реши проблемите, ако не се обърнем към обществото.

„Това, че в нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск е абсолютно неприемливо. Като общество трябва да се излекуваме. Болни сме с това, че смятаме за нормално това, което поставя под риск живота на нашите близки, деца, роднини“, каза още премиерът.

По думите му ще бъдат взети и мерки по обезопасяването на градската среда на кръстовища и в близост до училища.

В същото време привечер десетки хора се събраха на протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР) с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя.

Недоволството беше предизвикано от последната катастрофа, при която водач, употребил алкохол, блъсна и уби дете в центъра на София. Инцидентът стана на 2 септември малко преди полунощ на пешеходна пътека на ул. ”Гурко”. Момчето на 15 години почина на място от удара.

В демонстрацията се включиха близки на загинали в катастрофи.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата в събота. Той ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023