Денков: Реакцията на държавата за наводненията беше мигновена. Щетите в Царево са за около 30 млн. лв. Снимка: © Screenshot

Новината е обновена на 8 септември 2023 г. в 12:15


Реакцията на държавата по повод наводненията по Южното Черноморие е била мигновена, като още в първите дни са били изпратени екипи, които да помагат за изтеглянето на хората от застрашените региони. Такава оценка даде премиерът Николай Денков по време на изслушване в парламента за наводненията в община Царево.

Изслушването пред депутатите е по негово искане.

Денков обясни, че към момента щетите в община Царево се оценяват на около 30 млн. лв.. В бюджета за 2023 г. са предвидени 130 млн. лв., като в момента са налични 60 млн. лв. за предотваряване на бедствия.

"С други думи в момента средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, за да успеем максимално бързо да оправим нарушената ифнраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на работа", каза премиерът.

По думите му, реакцията на държавата при природното бедствие е била много бърза, тъй като "валежите започнаха през нощта и още на сутринта - преди да бъде обявено бедственото положение - на място бяха 11 екипа на пожарна безопасност с 35 служители, 2 екипа водолази". Денков изтъкна и работата на екипите на Агенция "Социално подпомагане", както и участието на българската армия, която също е на терен и помага.

Министър-председателят не назова конкретните причини за наводненията - той допусна, че обезлесяването и застрояването на дерета могат да бъдат реални причини, но "дали те са такива в конкретни случай трябва да отговори комисията, която ще даде експертно мнение".

ова, което мога да кажа сега, е че ако искаме да избегнем в бъдеще такива проблеми, подходът трябва да бъде системен и да изисква дългогодишни усилия, каквито до момента почти не са правени", заяви Денков.

Той цитира доклад от октомври 2022 г. на бившия служебен министър на околната среда Росица Карамфилова. От него става ясно, че на територията на България има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашават живота на хората и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях се намират в община Царево.

Денков обясни, че служебното правителство е отпуснало над 60 млн. лв. за 93 обекта за предотвартяване на бедствия, но само 10 от тях са сред посочентие в доклада 360 речни участъка.

"От тези финансирани обекти само един е в община Царево. С други думи проблемът е идентифициран, но изисква сериозно финансиране", допълни премиерът.

"Възраждане" политизира човешката трагедия

Изслушването за последиците от трагичното наводнение се превърна в повод за спорове в пленарната зала, предизвикани предимно от "Възраждане". До тях се стигна, след като лидерът на партията Костадин Костадинов попита премиера дали България трябва да изпълни обещанието си за изпращането на 100 БТР-и на Украйна вместо бойните машини да се използват при подобни случай - опит, който Денков разчете като опит за политизиране на човешката трагедия.

Костадинов представи и своя карта, за която твърди, че показва множество законни горски селища на територията на община Царево. На нея министър-председателят реагира остро:

"Последните 3 дни гледам само тази карта. Видял съм я и не съм ви подчинен, да ми казвате какво да правя.Ако не ви харесва как се правят законните сечища, предложете как да се оправят законите, защото това е вашата работа... Вместо да се противопоставяме, трябва да работим заедно, но очевидно вие не можете да стигнете до тази мисъл!", заяви Денков.

Това мотивира депутатите от "Възраждане" да продължат с нападките, като обвиниха управляващите за проблемите в сферата на околната среда и водите. Към тях се присъединиха и представители на "Има такъв народ", които твърдят, че правителството "бяга от отговорност" за трагичния случай.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024