Депутат от БСП е прекарал два дни в кома заради Covid-19

Депутатът от БСП Емил Георгиев (председател на "Екогласност") обяви, че е прекарал два дни в кома след заболяване от Covid-19.

Георгиев направи изказването си по време на дебатите за откриване на временна парламентарна комисия за "всички факти и обстоятелства относно въведените противоепидемични мерки за Covid-19" по предложение на "Възраждане". Инициативата веднага беше подкрепена и от "Има такъв народ" в лицето на Андрей Чорбанов и Тошко Йорданов.

Сред целите на вносителите са както отчитане на изразходваните средства по време на пандемията, така и "колко са случаите на отказан преглед, какви са страничните ефекти от ваксинирането и носенето на маски, какъв е ефектът от противоепидемичните мерки върху психиката" и др.

70-годишният Емил Георгиев взе думата по време на обсъжданията, като попита колко от народните представители са преболедували Covid-19.

"Aз съм едн от тях и заставам пред вас, защото се сблъсках с този жесток, невидим звяр. И оживях благодарение на лекарите в тази зала. Оживях благодарение на лекарите в други болници. И да се предлага такава комисия означава, че ние не почитаме паметта на тези 30 000 души, които умряха за година и половина. Не почитаме и скръбта на близките на тези хора. Аз се сблъсках с този звяр, цял месец бях в болница, два дни съм бил в кома и оживях благодарение на лекарите. Дълбок поклон пред тях всичките", каза Георгиев.

"Дано да не се сбъдне това, което лекарите казват. След един месец ще разговаряме по друг начин. Най-върлият антиваксър в Италия (Лоренцо Дамяно, б.р.) тежко заболя от коронавирус и преди дни призова от болницата хората да се ваксинират. Дотам ли ще се докараме? Не си правете майтап, защото това е нещо страшно", каза още той към депутатите от ИТН и "Възраждане".

Тошко Йорданов и Twitter-балонът на антиваксърите

Критика срещу създаването на комисията отправи и лекарят Антон Тонев ("Продължаваме промяната"), който посочи, че това само ще попречи на прилагането на ефективни мерки срещу пандемията в България.

"Когато не вярваме в медицинската наука или симулираме действия пред избирателя, ние отхвърляме всички научни факти и предлагаме създаване на комисия, с която да привлечем внимание. Не е лошо, че има хора, които вярват, че Земята е плоска. Но е странно, ако трябва да го доказваме още веднъж", каза той.

В репликата му се "разпозна" Андрей Чорбанов, който го попита дали приличал на човек, който смята, че Земята е плоска.

"Комисията няма за цел да бъде назидателна или наказателна акция, а да извади факти в помощ на българските граждани, за да са ясни всички събития от последните две години", каза още той.

По-рано от ПП посочиха, че новото правителство полага усилия за по-силна информационна кампания за коронавирусната пандемия и дадоха пример с публикувания 40-минутен разговор на Кирил Петков с Радка Аргирова за рисковете от нова вълна на Covid.

Последва реплика от Тошко Йорданов от ИТН, който обяви: "Не видях разговор с някой, който изразява съмнения за начина, по който се прави ваксинацията. Ако имаше такъв разговор или диспут, щеше да е вярно, че има информация".

В крайна сметка заседанието приключи с отлагане на гласуването по предложението на "Възраждане", а парламентът се разпусна до началото на януари 2022.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024