Депутатът от БСП Емил Георгиев (председател на "Екогласност") обяви, че е прекарал два дни в кома след заболяване от Covid-19. 

Георгиев направи изказването си по време на дебатите за откриване на временна парламентарна комисия за "всички факти и обстоятелства относно въведените противоепидемични мерки за Covid-19" по предложение на "Възраждане". Инициативата веднага беше подкрепена и от "Има такъв народ" в лицето на Андрей Чорбанов и Тошко Йорданов.

Сред целите на вносителите са както отчитане на изразходваните средства по време на пандемията, така и "колко са случаите на отказан преглед, какви са страничните ефекти от ваксинирането и носенето на маски, какъв е ефектът от противоепидемичните мерки върху психиката" и др. 

70-годишният Емил Георгиев взе думата по време на обсъжданията, като попита колко от народните представители са преболедували Covid-19. 

"Aз съм едн от тях и заставам пред вас, защото се сблъсках с този жесток, невидим звяр. И оживях благодарение на лекарите в тази зала. Оживях благодарение на лекарите в други болници. И да се предлага такава комисия означава, че ние не почитаме паметта на тези 30 000 души, които умряха за година и половина. Не почитаме и скръбта на близките на тези хора. Аз се сблъсках с този звяр, цял месец бях в болница, два дни съм бил в кома и оживях благодарение на лекарите. Дълбок поклон пред тях всичките", каза Георгиев. 

"Дано да не се сбъдне това, което лекарите казват. След един месец ще разговаряме по друг начин. Най-върлият антиваксър в Италия (Лоренцо Дамяно, б.р.) тежко заболя от коронавирус и преди дни призова от болницата хората да се ваксинират. Дотам ли ще се докараме? Не си правете майтап, защото това е нещо страшно", каза още той към депутатите от ИТН и "Възраждане". 

Тошко Йорданов и Twitter-балонът на антиваксърите

Критика срещу създаването на комисията отправи и лекарят Антон Тонев ("Продължаваме промяната"), който посочи, че това само ще попречи на прилагането на ефективни мерки срещу пандемията в България. 

"Когато не вярваме в медицинската наука или симулираме действия пред избирателя, ние отхвърляме всички научни факти и предлагаме създаване на комисия, с която да привлечем внимание. Не е лошо, че има хора, които вярват, че Земята е плоска. Но е странно, ако трябва да го доказваме още веднъж", каза той. 

В репликата му се "разпозна" Андрей Чорбанов, който го попита дали приличал на човек, който смята, че Земята е плоска. 

"Комисията няма за цел да бъде назидателна или наказателна акция, а да извади факти в помощ на българските граждани, за да са ясни всички събития от последните две години", каза още той.

По-рано от ПП посочиха, че новото правителство полага усилия за по-силна информационна кампания за коронавирусната пандемия и дадоха пример с публикувания 40-минутен разговор на Кирил Петков с Радка Аргирова за рисковете от нова вълна на Covid. 

Последва реплика от Тошко Йорданов от ИТН, който обяви: "Не видях разговор с някой, който изразява съмнения за начина, по който се прави ваксинацията. Ако имаше такъв разговор или диспут, щеше да е вярно, че има информация". 

В крайна сметка заседанието приключи с отлагане на гласуването по предложението на "Възраждане", а парламентът се разпусна до началото на януари 2022.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода