Представете си държава, в която над 20% от населението е в пенсионна възраст и която току-що излиза от третата поредна вълна на извънредна смъртност. Държава, която изгуби 10 000 свои граждани с диагноза "Covid-19" само за последните 3 месеца. 

Това е същата държава, в която над 70% от населението отказва да се ваксинира срещу предотвратимо заболяване. В "съпротивата" срещу науката и световния опит стои и мнозинството от здравните работници и учителите, които би трябвало да са носителите на разума и просвещението във всяко общество.

В един и същи ден премиерът раздава по 75 лв. бонус на всеки ваксиниран пенсионер, а коалиционният му партньор разпространява антиваксърска пропаганда в профила си в Twitter.  

Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни. Има такава държава и всички живеем в нейния парадокс.

Докато Кирил Петков търси "българския д-р Фаучи" и предупреждава, че България може да се превърне в Covid-гето, Тошко Йорданов громи световната конспирация за "пландемията" с десет ретуита на час. 

Акаунтът му в Twitter е заключен и не всеки има привилегията да влезе в пряк диалог с новоизбрания председател на Комисията по медии и култура

Така или иначе, Йорданов няма нужда от насрещни аргументи, щом като има "лично мнение". А то гласи, че ваксините са вредни, общественото здравеопазване е заговор срещу правата на човека, а парите за превенция на Covid-19 са пари на вятъра.

 

В една от споделените от него публикации покупката на нови ваксинационни дози за децата до 12-годишна възраст се противопоставя на парите за "болните деца, нуждаещи се от лечение в чужбина". Няма значение, че болните деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, са и сред най-силно нуждаещите се от защита срещу Covid-19. 

Лапсус на етиопския директор на СЗО Тедрос Гебрейесус е превърнат в "новина", че "някои държави използват бустерни дози, за да избиват деца". Изваденият от контекст негов коментар, че "безразсъдното прилагане на бустерни дози навярно ще удължи пандемията", се превръща в саркастичен пирон в ковчега на "проваксърите".

Няма значение, че призивът му е богатите държави да дадат колкото се може по-широк и солидарен достъп до ваксини за бедните страни с неконтролируемо разпространение на вируса - а не да забранят ваксините изцяло

Данни за хоспитализирани пациенти с грип в Израел са извадени с коментар, че "е време да се върнем към старото нормално, където имаше много по-опасни вируси, от които не изпадахме в паника".

Няма значение, че Израел e с двойно по-висок дял на ваксинираните хора срещу Covid-19 и вече започва втора кампания по бустерна реимунизация, а средната възраст на населението им е 30,5 години.

Няма значение и че смъртните случаи, свързани със заболяване от SARS-Cov2, са над 5,3 милиона за две години в глобален мащаб. Данните на СЗО за смъртността при усложнения от грип показват не повече от 650 хиляди на година - почти десет пъти по-малко починали.

Дори националната статистика за умиранията на НСИ през последните 6 години показва, че пикът при последната голяма грипна епидемия от зимата на 2016-2017 не може да се сравнява с пораженията от 2020 и 2021 г. върху населението. Дори при налични безплатни ваксини срещу грип, държавата не може да убеди повече от 10% от възрастните хора да се имунизират.  

И това няма значение. Увеличеният брой нови случаи на Covid-19 и появата на омикрон се оказва аргумент срещу онези, "които обяснявахте как тези недоизследвани "ваксини" работят".

И тук няма значение, че средноседмичният брой на смъртните случаи в държава като Португалия с 90% имунизационно покритие, е под 20 на ден от пролетта на 2021 г. досега.

Няма и значение, че средният дял на починалите пациенти с Covid-19 в България е в пъти над средното ниво за ЕС от началото на ваксинационната кампания през 2021. Тук дори не влизат недиагностицираните смъртни случаи и хората, които не успяха да стигнат до медицинска помощ заради блокирането на болничната система. 

В Twitter-балонa на Тошко Йорданов няма място за второ мнение. Няма място дори за мнението на Слави Трифонов, който твърдеше, че е ваксиниран и подкрепя мерките срещу Covid, защото "флиртът с антиваксърите е флирт със смъртта". 

Ако 75-те лева бонус за пенсионерите не убедят 300 000 възрастни хора да се ваксинират, не се сърдете на пенсионерите. Сърдете се на собствените си коалиционни партньори. 


Депутат от БСП е прекарал два дни в кома заради Covid-19Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност