Тошко Йорданов и Twitter-балонът на антиваксърите

Представете си държава, в която над 20% от населението е в пенсионна възраст и която току-що излиза от третата поредна вълна на извънредна смъртност. Държава, която изгуби 10 000 свои граждани с диагноза "Covid-19" само за последните 3 месеца.

Това е същата държава, в която над 70% от населението отказва да се ваксинира срещу предотвратимо заболяване. В "съпротивата" срещу науката и световния опит стои и мнозинството от здравните работници и учителите, които би трябвало да са носителите на разума и просвещението във всяко общество.

В един и същи ден премиерът раздава по 75 лв. бонус на всеки ваксиниран пенсионер, а коалиционният му партньор разпространява антиваксърска пропаганда в профила си в Twitter.

Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни. Има такава държава и всички живеем в нейния парадокс.

Докато Кирил Петков търси "българския д-р Фаучи" и предупреждава, че България може да се превърне в Covid-гето, Тошко Йорданов громи световната конспирация за "пландемията" с десет ретуита на час.

Акаунтът му в Twitter е заключен и не всеки има привилегията да влезе в пряк диалог с новоизбрания председател на Комисията по медии и култура.

Така или иначе, Йорданов няма нужда от насрещни аргументи, щом като има "лично мнение". А то гласи, че ваксините са вредни, общественото здравеопазване е заговор срещу правата на човека, а парите за превенция на Covid-19 са пари на вятъра.

В една от споделените от него публикации покупката на нови ваксинационни дози за децата до 12-годишна възраст се противопоставя на парите за "болните деца, нуждаещи се от лечение в чужбина". Няма значение, че болните деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, са и сред най-силно нуждаещите се от защита срещу Covid-19.

Лапсус на етиопския директор на СЗО Тедрос Гебрейесус е превърнат в "новина", че "някои държави използват бустерни дози, за да избиват деца". Изваденият от контекст негов коментар, че "безразсъдното прилагане на бустерни дози навярно ще удължи пандемията", се превръща в саркастичен пирон в ковчега на "проваксърите".

Няма значение, че призивът му е богатите държави да дадат колкото се може по-широк и солидарен достъп до ваксини за бедните страни с неконтролируемо разпространение на вируса - а не да забранят ваксините изцяло.

Данни за хоспитализирани пациенти с грип в Израел са извадени с коментар, че "е време да се върнем към старото нормално, където имаше много по-опасни вируси, от които не изпадахме в паника".

Няма значение, че Израел e с двойно по-висок дял на ваксинираните хора срещу Covid-19 и вече започва втора кампания по бустерна реимунизация, а средната възраст на населението им е 30,5 години.

Няма значение и че смъртните случаи, свързани със заболяване от SARS-Cov2, са над 5,3 милиона за две години в глобален мащаб. Данните на СЗО за смъртността при усложнения от грип показват не повече от 650 хиляди на година - почти десет пъти по-малко починали.

Дори националната статистика за умиранията на НСИ през последните 6 години показва, че пикът при последната голяма грипна епидемия от зимата на 2016-2017 не може да се сравнява с пораженията от 2020 и 2021 г. върху населението. Дори при налични безплатни ваксини срещу грип, държавата не може да убеди повече от 10% от възрастните хора да се имунизират.

И това няма значение. Увеличеният брой нови случаи на Covid-19 и появата на омикрон се оказва аргумент срещу онези, "които обяснявахте как тези недоизследвани "ваксини" работят".

И тук няма значение, че средноседмичният брой на смъртните случаи в държава като Португалия с 90% имунизационно покритие, е под 20 на ден от пролетта на 2021 г. досега.

Няма и значение, че средният дял на починалите пациенти с Covid-19 в България е в пъти над средното ниво за ЕС от началото на ваксинационната кампания през 2021. Тук дори не влизат недиагностицираните смъртни случаи и хората, които не успяха да стигнат до медицинска помощ заради блокирането на болничната система.

В Twitter-балонa на Тошко Йорданов няма място за второ мнение. Няма място дори за мнението на Слави Трифонов, който твърдеше, че е ваксиниран и подкрепя мерките срещу Covid, защото "флиртът с антиваксърите е флирт със смъртта".

Ако 75-те лева бонус за пенсионерите не убедят 300 000 възрастни хора да се ваксинират, не се сърдете на пенсионерите. Сърдете се на собствените си коалиционни партньори.


Депутат от БСП е прекарал два дни в кома заради Covid-19Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023