Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет Снимка: © Facebook

Депутатите набързо отложиха въвеждането на новите правила, по които да се изчислява такса смет - т.нар. принцип "замърсителят да плаща".

Предложението дойде преди седмица от ГЕРБ - СДС с аргумента, че общините не са готови да въведат промяната от 1 януари 2025 година. Текстовете скоростно бяха одобрени в пленарната зала.

България опитва от 2015 г. да въведе нов метод за събиране на такса смет в общините, който да се базира на реално изчисление на замърсяването от всяко домакинство, а не на данъчната оценка на имота.

Вече близо 10 години реформата системно се отлага. България е последната държава в ЕС, която още не я е приложила. Депутатите от всички партии признаха, че само "замитат под килима" нерешен проблем - и въпреки редица критични изказвания всички гласуваха масово "За" отлагането.

През лятото на 2023 година ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу България именно заради нарушаване на принципите в Директивата за отпадъците.

Министерският съвет в последните дни на кабинета Денков прие наредба за въвеждане на новата методика, каквато се изисква по закон. Сега тя отново няма да влезе в сила от 1 януари 2025 г. и за пореден път се отлага с една година.

Един от мотивите, който депутатите посочват е, че новият метод на изчисляване би довел до увеличение на таксата с между два и седем пъти особено в малките населени места, но се очаква понижаване в големите градове, където жилищата са скъпи.

Аргументът за потенциалното поскъпване на таксата е посочен и в становището на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което настоява за отлагането.

Против поредното отлагане са Министерството на околната среда и водите, както и бизнесът, който продължава да плаща повече за почистване на населените места, заради големите площи, които ползва.

"Така правят белите и богатите държави. Ако искаме да бъдем като богатите държави, трябва да правим като тях, другото е икономика на бедността. Бизнесът и гражданите нямат стимул да разделят боклука", критикува поредното отлагане депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Димо Дренчев от "Възраждане" се оказа на същата позиция: "От 26 години е приета тази директива за отпадъците. Аз тогава бях в казармата, сега нищо чудно да стана дядо. Колко още ще отлагаме да узрее обществото, ако не предприемем мерки?".

Той сравни съпротивата срещу на новото правило за такса смет с нежеланието да се въведат успешни мерки като задължителните предпазни колани в автомобилите или забраната за тютюнопушенето на закрито.

"Ако не дадем правилните стимули и не кажем на хората, че трябва да разделят боклуците, преди да ги изхвърляте, никога няма да станем европейска държава", каза той.

В крайна сметка депутатите подкрепиха със 161 гласа "За" новите правила да не влизат в сила от началото на 2025 година. Обещанието е следващата година да се използва от общините за реална подготовка, но отново не е ясно дали срокът ще се спази или отново ще се отмени.

Преди ден Данита Заричинова от сдружение "За Земята" коментира, че инициативата на ГЕРБ забавя въвеждането на устойчиви практики при управлението на отпадъци и не стимулира гражданите да събират разделно, нито да рециклират отпадъци. Всяко забавяне на въвеждането на принципа "замърсителят плаща" всъщност стимулира депонирането на боклуци и унищожаването им впоследствие, чрез изгаряне.

"Действителността е, че много общини не са готови, въпреки че има и такива като Габрово и Свиленград, които вече искат да въведат новите правила, но не могат да го направят сами. Общата картина е, че има желание за забавяне и това се отразява на подобни вредни проекти - като този във Върбовка", казва Заричинова.

Доклад на Сдружение "За Земята" през 2022 г. в България са изгорени 266 512 тона отпадъци, което, по думите на Десилава Стоянова от неправителствената организация, представлява 15% от общия капацитет, който в България е разрешен за горене.

България има ангажимент до 2031 година да рециклира до 65% от отпадъците, които генерира, а едва 10% от тях да се депонират.

Снимката е илюстративна Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024