Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента Снимка: © Народно събрание

Депутатите ще прекъснат предизборната си ваканция за извънредно заседание на парламента, което ще се проведе във вторник. Решението е взето на председателски съвет в Народното събрание.

Заседанието е по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България", а основната тема, която ще се разглежда е актуализацията на пенсиите.

ПП-ДБ искат извънредна среща на парламента и настояват за проекторешение за увеличение на пенсиите с 11% по швейцарското правило, както и изслушване на служебния премиер Димитър Главчев.

Темата за пенсиите влезе в предизборната кампания, след като министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че идеята пенсиите да се актуализират с 10%, вместо предвидените 11%, няма да се реализира.

Осъвременяването на пенсиите с 11% е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. За целта в Бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лева.

В края на миналата седмица обаче БНР съобщи, че според проект на решение на Надзорния съвет на НОИ, пенсиите могат да бъдат актуализирани с 10%, а не с 11 на сто. Посочената причина затова са официалните данни за инфлация и осигурителния доход, които се оказаха по-ниски от прогнозните разчети. Ако пенсиите бъдат увеличени с процент по-малко, това ще спести 100 млн. лева от предварително заложените.

От БСП искат на извънредното заседание другата седмица да бъдат изслушани и министърът на енергетиката Владимир Малинов, както и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с цената на тока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024