Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента Снимка: © Народно събрание

Депутатите ще прекъснат предизборната си ваканция за извънредно заседание на парламента, което ще се проведе във вторник. Решението е взето на председателски съвет в Народното събрание.

Заседанието е по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България", а основната тема, която ще се разглежда е актуализацията на пенсиите.

ПП-ДБ искат извънредна среща на парламента и настояват за проекторешение за увеличение на пенсиите с 11% по швейцарското правило, както и изслушване на служебния премиер Димитър Главчев.

Темата за пенсиите влезе в предизборната кампания, след като министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че идеята пенсиите да се актуализират с 10%, вместо предвидените 11%, няма да се реализира.

Осъвременяването на пенсиите с 11% е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. За целта в Бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лева.

В края на миналата седмица обаче БНР съобщи, че според проект на решение на Надзорния съвет на НОИ, пенсиите могат да бъдат актуализирани с 10%, а не с 11 на сто. Посочената причина затова са официалните данни за инфлация и осигурителния доход, които се оказаха по-ниски от прогнозните разчети. Ако пенсиите бъдат увеличени с процент по-малко, това ще спести 100 млн. лева от предварително заложените.

От БСП искат на извънредното заседание другата седмица да бъдат изслушани и министърът на енергетиката Владимир Малинов, както и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с цената на тока.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

50-ото Народно събрание се събира на първо заседание

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024