Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор Снимка: © Getty Images

Механизъм за разследване на главния прокурор бе приет от Народното събрание почти единодушно. Но на първо четене. Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха гласувани дни преди 48-ото Народното събрание да бъде разпуснато, което означава, че приемането на законопроекта е напълно символично. Времето на действащия парламент едва ли ще стигне за окончателно гласуване, а и част от партиите от седмици правят всичко възможно да бавят процедурите колкото могат.

Няколко бяха предложените законопроекти, но общо четири бяха приети - два на служебното правителство и по един на "Продъжаваме промяната" и "Възраждане". Приетите текстове трябва да бъдат обединени в един общ проект, след което той отново трябва да мине през комисията по правни въпроси и да бъде гласуван в пленарната зала на второ четене. А това изисква, освен политическа воля, и време.

От "Демократична България" поискаха веднага заседание на правната комисия, за да се придвижат проектите по-бързо. Такова обаче ще има чак в понеделник. Председател на комисията е Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Освен на механизъм за разследване на главния прокурор, се предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство от страна на прокуратурата. Предлага се и полицейски служители да могат да образуват досъдебни производства не само по неотложност. Всичко това може и да се случи някога, но няма да е сега. Въпреки че въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор е ангажимент, поет от България към Европейската комисия и условие страната ни да получи следващ транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

Колкото гласуването да бе единодушно, толкова дебатите около съдебната реформа бяха враждебни. "Дискусията" премина през преки обиди и остри реплики.

Депутатът от ПП Бойко Рашков излезе на пленарната трибуна, за да представи предложението си, с което разследващите полицаи да могат да образуват досъдебно производство без задължително да искат разрешение от прокурор. От ГЕРБ веднага се противопоставиха на идеята с аргументите, че това въвеждало произвол и връщало България в "съветските времена".

Чуха се и обиди по адрес за комунистически милиционери и пожарникари - под претекст миналото на Рашков, както и обвинения с извадки от жълтата преса. На които бившият вътрешен министър отговори:

"Тъй като като щампа отново се използва нещо друго, ще обърна внимание и на него. Аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене. Обаче знаете ли - предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар". Видимо Рашков визираше миналото на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в пожарната преди 1990 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023