Депутатите ще чакат анализ на здравния министър, за да решат казуса със зеления сертификат Снимка: © Булевард България

Депутатите ще вземат решение дали да въведат зеления сертификат като задължително условие за достъп до сградата на парламента, след като новият здравен министър Асена Сербезова направи анализ на ефективността му. Това обясни съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов:

„На председателски съвет решихме да изчакаме заповедта на новия здравен министър и да съобразим режима на Народното събрание с нея", обяви той, цитиран от БНР.

"Целта е народните представители да бъдат в същия режим, както са всички други граждани, и да няма никаква разлика в техния статут", добави Иванов.

Миналата седмица депутатите се впуснаха в ожесточени спорове „за“ и „против“ изискването за зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, но не взеха окончателно решение по въпроса дали да бъде въведен. Против са от "Възраждане", ИТН и БСП също са с резервирана позиция, а ГЕРБ искат въвеждане на мярката.

Депутатите от "Демократична България" внесоха свой проект за въвеждане на зеления сертификат като условие за достъп до сградата на парламента.

Документът ще се изисква за достъп до Министерския съвет, обяви вече приемиерът Кирил Петков и даде знак, че това може да бъде въведено като условие и в останалите ведомства.

Асена Сербезова, която зае поста здравен министър, заяви, че един от първите ѝ приоритети ще е да направи анализ на ефектите от въвеждането на сертификата от Стойчо Кацаров.

„Трябва да се анализира какъв ефект е постигнат. Искам да видя сериозен анализ от Центъра за паразитни болести и други институции. Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейният ефект, а после да се види резултатът. Смятам, че бъдещите мерки трябва да бъдат базирани на тези данни“, каза тя пред БНР във вторник.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024