Народното събрание отхвърли предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на дози от руската ваксина Спутник V.

В едно от последните заседания на 45-ия парламент на народните представители им отне повече от два часа да дебатират дали Министерски съвет да предприеме „всички необходими действия“, за да поръча аденовирусния векторен препарат.

Изпълнителната агенция по лекарствата, както и здравните власти, вече обявиха, че няма как да договорят Спутник V, при положение че тя не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Същото заяви и председателят на Здравната комисия д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

В крайна сметка – „за“ предложението на БСП гласуваха 89 депутати, 69 бяха „против“, а 56 се въздържаха, като така не се събраха достатъчно гласове.

От левицата посочиха като мотиви последното място на България по процент ваксинирани граждани в ЕС, но това вече не се дължи на броя препарати, тъй като през последните седмици у нас пристигат стотици хиляди дози от иРНК ваксините, а Pfizer/BioNTech вече се предлага и в „зелените коридори“.

Социалистите посочиха, че и други държави в ЕС са си осигурявали дози от Спутник V без одобрението на регулатора ЕМА – Унгария и Словакия. Даниел Митов от ГЕРБ контрира, че до края на юни у нас ще има доставени общо около 6 млн. ваксини. „Когато Кремъл кихне, БСП се разболява“, каза той.

Хасан Адемов от ДПС призова Народното събрание да не превръща темата с препаратите в „геополитически проект“.

От кабинета в оставка досега многократно са заявявали, че България би поръчала и от руската ваксина, но след като тя бъде одобрена за употреба в ЕС.


Защо Бразилия отказа да разреши руската ваксина "Спутник V"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон