Парламентът прие на второ четене промени в закона, с които Бюрото за защита на свидетелите се премества от главния прокурор към Министерството на правосъдието – т.е. към изпълнителната власт.

Депутатите приеха текстовете в последния работен ден на 46-ото Народно събрание със 142 гласа „за", 3 „против“ и 41 „въздържали се“. Подкрепа имаше от страна на ДБ, ИТН, БСП и ИБГНИ, както и на един народен представител от ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ бяха срещу реформата.

Бюрото за защита на свидетелите е определяно от някои медии като „лична гвардия“ на главния прокурор Иван Гешев. То се счита за паралелна служба на НСО и трябва да охранява свидетели по дела и магистрати. Бюрото участваше в акцията в президентството през лятото на 2020 г., след което започнаха протестите в България.

Тома Биков от ГЕРБ критикува промените, с които Бюрото преминава към изпълнителната власт. „Вашите аплодисменти са смешни, местите едно бюро от едната стая в другата, голяма работа. Не знаете дори кой ще управлява тази реформа, ако това може да се нарече реформа“, каза той от трибуната на парламента.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че целта на промените била „свидетелите да бъдат осветени и отстреляни в интерес на олигарсите“. Той каза, че за част от депутатите този закон бил „просто бизнес“, а за други – „пиар“.

"То не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система", каза Хамид за Бюрото за защита.

„Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици, накара хората да излязат по улиците", обяви Радостин Василев от ИТН в защита на промените.

Атанас Славов от ДБ припомни чата на Иван Гешев с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседанието на Правната комисия миналата седмица и попита: „Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите?“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?