10 медии в Унгария въстанаха срещу Орбан заради абсурден закон за "защита на суверенитета"

Десет независими унгарски медии се обединиха в общ протест срещу поредния опит на Виктор Орбан да наложи политически контрол върху журналистиката в Унгария.

Поводът е нов спорен закон, който създава т.нар. "Служба за защита на суверенитета" на Унгария.

Агенцията трябва да заработи от 1 февруари 2024 г., като ще има право да води собствени разследвания "при съмнения за чуждестранна намеса".

Какво се има предвид под тази "намеса" не е ясно - службата е оставена сама да преследва:

  • актове на дезинформация, целящи да манипулират информацията в полза на друга държава, чуждестранна организация или физическо лице, но и
  • дейности, насочени към повлияване върху демократичния дебат и върху държавните и обществени процеси на вземане на решения, ако това нарушава или заплашва суверенитета на Унгария.

10-те медии публикуваха обща позиция, в която обвиняват правителството в опит да затрудни или да направи "невъзможна" работата на независими редакции, журналисти и медийни компании, които критикуват властта.

Писмото е подписано както от ръководителите на популярни новинарски сайтове, така и от по-малки разследващи издания в Унгария.

Тяхната позиция е илюстрирана с графика, в която текстът на новия закон е превърнат във формата на пистолет.

"Законът показва ясно, че днес в Унгария всеки, който участва в демократичния дебат или просто информира обществеността, е подозрителен за хората на власт", пишат журналистите.

Те описват колко абсурдни правомощия са дадени на Службата за защита на суверенитета:

  • Тя ще може да събира "неограничени данни", да разпитва всеки човек и да се употребява срещу всеки - в противоречие с най-основните принципи на върховенството на закона.
  • Службата може да открие разследване срещу всеки гражданин или организация на база на своя собствена преценка - без да е длъжна да дава мотиви.
  • Заради неясните формулировки в закона, оказва се, че Службата би могла да се захване с всеки обществено-активен човек, в най-широкия смисъл на думата.
  • Разследваните организации - вкл. всеки техен служител, независимо от позицията му в йерархията - са задължени да предоставят информация на Службата.
  • Същото важи и за хора, които формално не са разследвани от Службата, но може да се окажат въвлечени в нейните проверки.
  • Хората или организациите, които бъдат разследвани, нямат право да обжалват, ако смятат, че са несправедливо набедени или че решенията на Службата са неоснователни.

"Обединени сме около позицията, че този закон не трябва просто да бъде поправен, а напълно отменен. Той не служи за информационната сигурност на нашето общество, а цели директно да я подкопае чрез заплаха за свободните медии и цялостния демократичен дебат", се казва в писмото им.

Те отхвърлят многокртните опити на правителството на Орбан да вменява зависимост на медиите от "чуждестранни интереси".

"Това е умишлена лъжа, която клевети не само редакционните екипи, които изпълняват жизененоважна функция за демокрацията, но и онези унгарци, които гледат, слушат или четат техните новини, и ги подкрепят финансово", пишат още журналистите.

Ръководителят на Службата за защита на суверенитета се назначава от президента на Унгария, но по препоръка на Виктор Орбан.

Той/тя ще имат 6-годишен мандат - т.е. ще управляват странния нов орган до началото на 2030 г.

Докато медиите изразяват бурно възмущение, правителството приветства гласуването на закона

"Службата ще функционира автономно с независим бюджет, като ще се съсредоточи върху анализи, оценки и разследвания, за да защити конституционната идентичност чрез контрол на чуждестранните намеси в демократичните процеси и процесите на вземане на решения в Унгария", заяви говорител на унгарското правителство.

Приемането на закона беше посрещанот от Орбан със следния коментар:

"Унгария принадлежи на унгарците! Няма да позволим бъдещето на Унгария да се решава в чужбина!", написа премиерът на Унгария в личния си профил във фейсбук.


Билборди в Унгария Властите в Унгария пак извадиха плашилото Сорос - този път ще решават въпросите на суверенитета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024