Десетки дронове атакуваха Киев в нощта срещу неделя Снимка: © Getty

Близо два часа продължи руска въздушна атака срещу украинската столица Киев тази нощ.

Отломки от дронове са паднали в няколко централни района: Святощинския, Подолския и Шевченския район.

Сергей Попко, ръководител на военната администрация, съобщава за налет на дронове тип Shahed, които са атакували Киев на групи и от различни направления.

25 от машините са свалени, съобщиха военните в Киев.

Има повредени автомобили, електроснабдяване на тролейбусни линии, пътни настилки. В многоетажен блок в Шевченския район е възникнал пожар, но жителите са успели да го потушат сами и преди да дойдат пожарните. В Подолския район един човек е пострадал.

Най-малко 5 експлозии са отекнали в Киев по време на атаката.

След атака президентът Володимир Зеленски заяви, че основният проблем на предстоящата война в зимния условия е устойчивостта в енергийния сектор:

"Наясно сме, че руското зло също се подготвя за зимата, подготвя се да причини страдания. И сега всеки в публичния сектор и в местната власт трябва да направи всичко възможно и дори невъзможното, за да помогне на Украйна да издържи зимата и да запази пълна функционалност".

Миналата зима Русия нанесе сериозни щети на енергийната инфраструктура на Украйна с въздушните удари, като много хора останаха без ток.

Киев отправи критики срещу лидерската декларация от срещата на Г-20 в Индия, като посочи, че тя не "не е повод за гордост. В текста не се споменава Русия и се избягва осъждането на Москва за войната в Украйна".

За момента няма коментар от руска страна. Припомняме, че в сряда руска атака уби 17 души в източния град Константиновка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024