От месеци се говори за хора, които взимат фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19, без да са били ваксинирани. Днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати са подадени към прокуратурата.

Според него тези сигнали “не са толкова много”.

Министърът каза, че тези случаи изискват специално разследване, тъй като има две заинтересовани страни. От едната са хората, които поставят ваксината, а от друга са тези, на които би трябвало да бъде поставена.

Днес в ефира на Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, изрази съмнението си, че у нас има нещо необичайно. Поводът за тях е по-високият брой заразени ваксинирани в България, отколкото в другите страни. Според него причината е, че немалко хора тук са с купени сертификати.

Кацаров отбеляза, че здравната ситуация, увеличението на заразените с Covid-19, запълването на болничните легла и възможността за оказване на помощ и лечение се следи внимателно. Той допълни, че в момента няма паника, а смъртността е далеч от стойностите през есента на миналата година.

Той увери, че броят на болните деца не е значително по-голям отколкото при предишни вълни. Също така няма недостиг на болнични легла за прием на деца с коронавирусна инфекция.

Здравният министър отбеляза, че не е неочаквано, че има заразени деца. “Заложихме на присъствени учебни занятия и това е в рамките на допустимото, на предвидимото и изцяло под контрол”, допълни той. 

Болничният капацитет се запълва постепенно, както е било предвидено по план. Кацаров каза, че има болници, в които все още не е бил приет нито един болен от Covid-19. 

В момента в болница са 5172 пациенти с Covid-19, като 458 от тях са в интензивни отделения. От новопостъпилите вчера 548 души, 8.39% се считат за ваксинирани. Новите смъртни случаи са 87, от които 9 са били ваксинирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си