Десетки сигнали за фалшиви Covid сертификати са подадени към прокуратурата

От месеци се говори за хора, които взимат фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19, без да са били ваксинирани. Днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати са подадени към прокуратурата.

Според него тези сигнали “не са толкова много”.

Министърът каза, че тези случаи изискват специално разследване, тъй като има две заинтересовани страни. От едната са хората, които поставят ваксината, а от друга са тези, на които би трябвало да бъде поставена.

Днес в ефира на Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, изрази съмнението си, че у нас има нещо необичайно. Поводът за тях е по-високият брой заразени ваксинирани в България, отколкото в другите страни. Според него причината е, че немалко хора тук са с купени сертификати.

Кацаров отбеляза, че здравната ситуация, увеличението на заразените с Covid-19, запълването на болничните легла и възможността за оказване на помощ и лечение се следи внимателно. Той допълни, че в момента няма паника, а смъртността е далеч от стойностите през есента на миналата година.

Той увери, че броят на болните деца не е значително по-голям отколкото при предишни вълни. Също така няма недостиг на болнични легла за прием на деца с коронавирусна инфекция.

Здравният министър отбеляза, че не е неочаквано, че има заразени деца. “Заложихме на присъствени учебни занятия и това е в рамките на допустимото, на предвидимото и изцяло под контрол”, допълни той.

Болничният капацитет се запълва постепенно, както е било предвидено по план. Кацаров каза, че има болници, в които все още не е бил приет нито един болен от Covid-19.

В момента в болница са 5172 пациенти с Covid-19, като 458 от тях са в интензивни отделения. От новопостъпилите вчера 548 души, 8.39% се считат за ваксинирани. Новите смъртни случаи са 87, от които 9 са били ваксинирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023