Само няколко часа след началото на изборния ден - в няколко градове в България има сигнали за десетки проблеми с машинното гласуване, а на места то е преустановено.

Машинното гласуване в целия 4-ти МИР във Велико Търново е преустановено заради проблеми с машините, за които по-рано днес съобщиха от „Демократична България“. Тъй като листите на коалицията са разбъркани и това създава затруднения, гражданите в избирателния район ще подават гласове само на хартия, обявиха от ЦИК на пресконференция. Решението не е временно, а окончателно.

Гласовете на хората, които са ги подали чрез машина, ще бъдат зачетени. Ще бъде съставен частичен протокол. Преференциите също ще бъдат зачетени. В листата на ДБ първите трима кандидати са се появявали на последните три места, но вотът ще бъде зачитан по отбелязаното име, а не по номер, казаха от ЦИК.

"Около 30 минути след първия сигнал разбрахме, че подредбата на имената на кандидатите ни в цялата област Велико Търново са сгрешени", разказа пред "Дневник" Людмила Илиева, която е кандидат за народен представител на "Демократична България".

При натискане на бутоните за преференции се появяват имена, които са различни от подредбата, одобрена с решение на РИК. От коалицията настояха машинното гласуване там да бъде преустановено.

Изцяло към вот с хартия може да преминат избирателите и в област Добрич. Причината е, че в някои от устройствата там не съществува опцията „Не подкрепям никого“.

Освен това са разменени имена на кандидати в листите, а едно от тях се повтаря – вместо осем, има 9, съобщиха от ЦИК, цитирани от bTV. В момента комисията решава дали да прекрати използването на машините за целия МИР-Добрич.

В 26-ти избирателен район в София-област също е възможно да бъде спряно гласуването с машини, съобщава БТА, цитирайки информация от районната комисия. От РИК твърдят, че при няколко машини се е получило разместване на преференциите.

В София-град също има проблем с машините - една от тях, в 93 СУ, е паднала на земята, но след това е била поправена и машинното гласуване е продължило. В секции в Ихтиман, Златица, Своге, Сухиндол, Разград и други градове има сигнали за проблеми с устройствата.

При инсталирането на машините е установено, че 10 от тях не са в добро състояние и е решено, че в тези секции няма да има машинно гласуване, обявиха от ЦИК. Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, гласуването продължава само с бюлетини. С машини тази година се гласува в 9398 секции.

"Доколко са заработили машините за вота, ще знаем към 11 ч., когато ще можем да имаме пълна картина или обратна връзка с всяка една от районните избирателни комисии", каза пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова защити машинното гласуване. Социалистите настояваха дълго за доставяне на машини за изборите, защото това "намалява риска от фалшификация на вота".

Междувременно стана ясно, че в една от секциите в Бургас са били предоставени химикали с черен, а не със син цвят, както гласят наредбите на комисията. По-късно те са сменени, а бюлетините ще бъдат зачетени като действителни, въпреки че са отбелязани с друг цвят.

Има и няколко сигнала за агитация в избория ден, но от ЦИК казаха, че това не е в техните компетенции.


Изборите на живо: Нинова защити машинното гласуване въпреки проблемите

Борисов гласува на хартия в Банкя, заяде се с Радев и отчете, че това са "най-скъпите избори"

Неуредици и хаос в секциите в Турция: Българите смятат, че изборният процес се бави нарочно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?