Десетки загинаха след израелски удар в хуманитарна зона, насочен срещу лидер на "Хамас" Снимка: © Getty Images

Най-малко 71 души са били убити при израелски въздушен удар срещу хуманитарна зона в южната част на ивицата Газа. Израелската армия вече потвърди за атаката, като твърди, че целта е била военният командир на "Хамас" Мохамед Дейф.

От изказването обаче така и не става ясно дали той изобщо е бил уцелен, ранен или убит - информацията за това все още е процес на проверка от израелските власти.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщава, че най-малко 71 души са загинали в същия район Ал-Маваси при израелски удари, а близо 300 души са ранени. Ударите са нанесени в район, където са се подслонявали разселени хора.

Видеозаписи от мястото показват как местни жители и спасителни екипи се опитват да извадят няколко души, които все още са в капан. Уцелени са и палатки на бежанци, но информацията не може да бъде независимо проверена към този момент.

Една от целите на Израел във войната е да залови или убие Дейф и другия лидера на "Хамас" Яхия Синуар. Те се смятат за двамата най-важни лидери на групировката, обявена от ЕС и САЩ за терористична. През март Тел Авив съобщи за убийството на третия най-високопоставен началник на "Хамас" Маруан Иса.

Мохамед Дейф е ръководител на военното крило на "Хамас" - бригадите "Ал Касам". В миналото той успява да избяга от плен и преживя няколко опита за убийство. Смята се, че той е един от инициаторите на нападението срещу Израел от 7 октомври, когато бяха убити около 1200 израелци, а други 251 души бяха взети в плен.

Ударът в събота е извършен в района Ал-Маваси - зона, която Израел по-рано определи като безопасна за палестинците, бягащи от сраженията в Газа.

Болниците "Кувейт" и "Насър" там сега се борят да се справят с големия брой загинали и ранени цивилни, съобщават от контролираното от "Хамас" здравно министерство. Групировката отхвърли твърденията на Израел, че атаката е била срещу Дейф и нарече убийствата "ужасяващо клане".

По-късно в събота се очаква израелският премиер Бенямин Нетаняху да проведе оценка на ситуацията с израелските сили за сигурност, за да обсъди по-нататъшните стъпки във военната операция, съобщиха от офиса на министър-председателя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024