Атанасова няма да си прави отвод в КС по закони, които е прокарвала като депутат Снимка: © Screenshot

След почти 15 години партийна кариера в ГЕРБ Десислава Атанасова беше номинирана за член на Конституционния съд.

Тя е един от тримата кандидати за двете места в КС от квотата на Народното събрание, които Парламентарната комисия по конституционните въпроси изслуша.

Борислав Белазелков, който е номиниран от ПП-ДБ, Десислава Атанасова, която е предложена от ГЕРБ-СДС, и Цвета Рангелова - от „Възраждане“ отговаряха на въпроси от депутати, медии и правни организации

Номинираната от ГЕРБ за член на Конституционния съд Десислава Атанасова обясни, че е депутат от 15 години и през това време е била "добросъвестна и почти няма отсъствия" от Народното събрание, а опитът ѝ като член на правната комисия „би бил плюс", ако бъде избрана за член на КС.

Тя отговори и на въпроси, свързани с практическия ѝ опит като юрист.

Според Атанасова това, че първоначалният ѝ опит е като юрисконсулт в психиатрично лечебно заведение в Русе, ѝ е помогнало много, когато е влязла в законодателната власт като член и на комисията по здравеопазване.

  • „Опитът на всеки един съдия в КС – независимо дали е академичен, или в политически орган, би допринесъл за взимане на решения в един колективен орган в различна степен“, заяви Атанасова.
  • Ако бъде избрана за конституционен съдия, „ще изпълнявам задълженията си добросъвестно и ще бъда независима, без значение дали текстовете, по които трябва да се произнеса, са били в гласувани в НС, докато съм била депутат“, стана ясно от думите на Атанасова.
  • „Редно е всеки от конституционните съдии да участва при обсъждането и гласуването на всички решения на Конституционния съд“, посочи тя в отговор на въпроса дали ще си направи самоотвод, ако трябва да участва в гласуването по поправките в Конституцията, които Румен Радев изпрати в КС с твърдението, че противоречат на основния закон.

Според Атанасова „няма предвидена законова възможност за отвод на конституционния съдия, нито се допуска въздържане при гласуване“.

Тя обясни, че има възможност за неучастие в заседание от страна на конституционния съдия, когато става въпрос за неговия имунитет. Атанасова допълни, че по въпроса има и определение на Конституционния съд.

„Смятам, че депутатите трябва да участват добросъвестно във вземането на решения, същото смятам и за конституционните съдии“, заяви Атанасова.

Според нея всяко решение на КС е ключово, а тя самата „ще се води единствено от разпоредбите и Конституцията", когато трябва да гласува.

Не се поддавам на внушения и натиск. Ще формирам вътрешните си убеждения на база ценностите, принципите и нормите на Конституцията," заяви Атанасова в отговор на въпрос как ще устоява на евентуални опити за натиск. Тя допълни, че ако има такива, ще им бъде "дадена подходяща публичност".

След изслушването на тримата кандидати комисията по конституционните въпроси ще изготви доклад, който ще бъде представен преди гласуването на номинациите в пленарната зала. За избран се смята кандидатът, събрал повече от половината от гласовете на присъстващите в съответния ден депутати.

Номинацията на Атанасова вече провокира напрежение в парламентарната група на ПП-ДБ, което кулминира в изказване на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Рашков обяви това предложение за "недопустим компромис" и резултат от "политическото тържище" между собствената му парламентарна група, ГЕРБ и ДПС. Според него това ще политизира орган, който трябва да "бди над поведението на законотворците".

Номинацията на Атанасова беше символично подкрепена от съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов, освен от Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ и от Делян Пеевски като председател на ПГ на ДПС.

Съответно - Борисов и Пеевски са се подписали и под кандидатурата на бившия върховен съдия Борислав Белазелков, като гарантират, че ще го подкрепят и при избора в пленарна зала.

От „Зелено Движение” обаче призовават всички депутати от ПП-ДБ да "останат верни на принципите, в името на които сме се обединили, като гласуват „против” тези две номинации".

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

Партията има 4-ма народни представители, но ако всички останали в ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуват заедно, пак ще прокарат двете номинации на Атанасова и Белазелков.


Белазелков: Натиск не се упражнява там, където се знае, че няма да мине


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024