Коя е Десислава Атанасова: "Острието" на Бойко Борисов, което влиза в Конституционния съд Снимка: © Народно събрание

След почти 15 години на първа линия в ГЕРБ Десислава Атанасова беше номинирана за член на Конституционния съд.

Ако бъде избрана, тя ще е най-младият член в действащия мандат на КС. Конституционните съдии се избират за 9 години, но в случая с Атанасова продължителността ще е 7 години - до 2031. Причината е, че Народното събрание трябваше да е попълнило квотата си в органа преди 2 години, а самият КС днес излезе с решение, че късно избраните съдии трябва да довършат мандата.

Атанасова ще е и единственият съдия от КС в този мандат, който не е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а в УНСС.

Това, разбира се, не е прецедент - през 2012 г. нейният бивш колега от ПГ на ГЕРБ Анастас Анастасов стана конституционен съдия с диплома по Право от Академията на МВР.

Въпреки че Десислава Атанасова е народен представител от 2009 г. досега, професионалният ѝ опит преди влизането в политиката е сравнително скромен. Стажът ѝ като юрисконсулт в Русенския диспансер за психиатрични заболявания често беше използван като повод за иронизиране на законотворчеството ѝ.

Сега тя обяви, че "правото е първата ѝ голяма мечта", а "по стечение на обстоятелствата се занимава с политика от дълго време.

Тя дори цитира думи на покойния юрист Кристиан Таков (един от големите критици на ГЕРБ), обещавайки да се стреми да "пази правото дори от закона".

Атанасова е била и адвокат, както и общински съветник в Русе от 2007 до 2009 г. като част от първото поколение политически кадри на ГЕРБ.

При избирането си в Общинския съвет, тя беше втора в листата след Ваньо Танов - тогава именно той бе кандидат на партията за кмет на Русе.

От влизането си в политиката Атанасова е един от най-лоялните кадри на Бойко Борисов, въпреки че не е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Надживя и политическия път на много други ръководни фигури от ГЕРБ, които навремето изглеждаха "вечни" - като Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Цвета Караянчева, Менда Стоянова, Владислав Горанов, Искра Фидосова, Вежди Рашидов.

Тя е и сред основните говорители на партията в националните медии, а през последното десетилетие - и един от законодателните "двигатели" на ГЕРБ в управлението.

Този период обаче ще се запомни и с множеството критики както от опозицията на ГЕРБ, така и от юридическата общност заради спорното качеството на приетите текстове.

  • Само между 2015 и 2020 г. КС е отменил поне 25 разпоредби от закони заради тяхното противоречие с Конституцията.

По това време председател на ключовата Комисия по правни въпроси в Народното събрание беше Данаил Кирилов, а Десислава Атанасова - негов заместник.

През 2020 г. когато Кирилов вече беше заменил Цецка Цачева като министър на правосъдието, ГЕРБ изненадващо реши да внесе доста спорен проект за промяна в Конституцията. Целта му беше да отклони вниманието от кабинета в разгара на големите антиправителствени протести, въпреки че заявката му беше доста по-тежка - свикване на Велико Народно събрание.

Тогава Десислава Атанасова беше избрана за председател на комисията, която трябваше да разглежда печално известния проект. Комисията ѝ беше разпусната само след едно заседание, след като инициативата на правителството на Борисов не успя да събере дори обикновено мнозинство от 120 гласа в пленаран зала, а Данаил Кирилов подаде оставка.

От 2021 г. ролята на Атанасова в парламентарната група на ГЕРБ се промени.

Тя е избирана за неин председател в петте поредни къси мандата на НС и остана на тази позиция дори след като Бойко Борисов се върна като депутат. До 2019 председателството на ПГ на ГЕРБ беше запазено за Цветан Цветанов, а след отстраняването му заради "Апартаментгейт" то бе поверено на Даниела Дариткова за 2 г.

Десислава Атанасова участваше и в преговорите за създаването на парламентарното мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ през май-юни 2023 г.

По същото време името ѝ беше замесено в скандалите около бившия главен прокурор Иван Гешев. Тогава той разкри, че ѝ се е обадил, за да иска обяснения защо Мария Габриел е поставила като свой първи приоритет отстраняването му от власт.

Атанасова призна, че това се е случило - както и че самата тя е научила за намеренията на Габриел спрямо Гешев едва когато бъдещият вицепремиер ги представи пред медиите. Така Атанасова косвено потвърди подозренията, че само малък кръг от хора около Бойко Борисов е имал информация за готвеното сваляне на главния прокурор.

Месец по-късно Гешев действително беше уволнен с решение на Висшия съдебен съвет.

Защо е важен Конституционният съд и кои ключови теми разглежда сега?

Допълненият състав на КС ще трябва да се произнесе по прясно приетите промени в Конституцията от настоящото мнозинство на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, след като президенът Румен Радев внесе жалба, а делото вече е е образувано.

В момента КС разглежда искане на Иван Гешев за отмяна на няколко разпоредби от НПК, вкл. реда за разследването на главните прокурори, приет през 2023 г.

В КС предстои да се реши и дело по жалба на "Възраждане" заради отказа от провеждане на референдум срещу въвеждането на еврото като национална валута.

Все още нерешени са и:

  • жалбата на президента Румен Радев срещу прекратяването на концесията на "Лукойл" в Росенец и срещу въведената (и отменена временно) такса върху транзита на руски газ през България,
  • жалбата на Радев срещу премахването на ограничения за ВЕИ-инсталации върху обработваеми земеделски земи,
  • забраната за плащане на болниците за лечение, което надхвърля лимитите от Националния рамков договор с НЗОК, и др.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024