Деца на убити работници при взрива в "Миджур" остават без обезщетение след спорно решение на ВАС Снимка: © Getty Images

Десет години след трагедията в завод "Миджур" в Горни Лом, при която 15 души загинаха при опасно утилизиране на стари боеприпаси, Върховният административен съд влезе в противоречие със свое собствено решение и отказа да обезщети синовете на двама от убитите работници.

Искът е подаден от две момчета, останали без майка и баща при избухването на завода през 2014 г. Техен защитник е бил адвокат Александър Кашъмов.

Две административни инстанции решават, че държавата не носи отговорност за тежкия инцидент, защото заводът разполагал с всички лицензи за работа.

Само преди няколко месеца обаче ВАС излезе с тотално различно решение и присъди 450 000 лв. обезещетения плюс почти толкова дължими лихви на друго семейство, загубило майка при експлозията.

Съдията на първа инстанция, който е отказал да уважи исковете на двете страни, е един и същ магистрат, пише в. "Сега".

На втора инстанция се появяват две противоположни тълкувания на закона.

В единия случай ВАС признава вината на държавните институции, които са пренебрегнали нарушенията на Конвенцията за забрана на използването, производството и трансфера на противопехотни мини и тяхното унищожаване.

Във втория случай друг състав на ВАС не отчита тези нарушения и дори не споменава в акта си, че други техни колеги вече са разглеждали сходен казус.

Адвокат Кашъмов обръща внимание, че момчетата са загубили и двамата си родители след взрива в "Миджур". Едното дете е трябвало да отгледа своя по-малък брат, а накрая семейството получава отказ от правосъдие.

"Студенокръвно, жестоко решение, даващо послание, че държавата няма да се грижи за гражданите си и за правото им на живот и няма да ги обезщетява за безобразията, които са извършени от нейни органи", казва Кашъмов, цитиран от "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024