Децата на служебния премиер Стефан Янев са служители на БЕХ и "Булгаргаз"

Синът и дъщерята на служебния премиер Стефан Янев работят на експертни позиции в БЕХ и в "Булгаргаз". Това става ясно от отговора на служебния министър на енергетиката Андрей Живков до депутата от ГЕРБ Димитър Янев, който е поискал информация за две назначения в държавните енергийни компании.

Имената им са заличени от писмения отговор на Живков, но въпросът на депутата от ГЕРБ засяга конкретно Костадин и Екатерина Яневи.

Министърът на енергетиката посочва, че синът на Стефан Янев е назначен на длъжността "младши експерт" в дирекция "Проекти" на БЕХ на 18 април 2017 г. Датата съвпада с периода на управление на служебното правителство на Огнян Герджиков, в което Янев беше вицепремиер и министър на отбраната.

Мъжът е завършил висше образование със специалност "Финанси", което отговаря на изискванията за заеманата длъжност, пише Андрей Живков. Длъжността на Янев не е изисквала провеждане на предварителна конкурсна процедура.

В момента той е преназначен на длъжност "експерт газови проекти".

Дъщерята на служебния премиер започва работа в "Булгаргаз" на 1 юни 2020 г. - т.е. по време на кабинета "Борисов 3". Назначена е на позиция "експерт" в отдел "Международно сътрудничество и връзки с обществеността".

Тя е завършила "Публична администрация" в Софийския университет. Длъжността й предполага участие в подготовката за провеждане на срещи и разговори между представители на дружеството и търговски партньори, осъществяването на писмен превод, изготвяне на кореспонденция с контрагенти и др.

Янева също не е участвала в конкурсно съревнование с други кандидати - такова не е изисквано. Назначена е след подадена молба за работа, интервюта с ръководителите на "Човешки ресурси" и "Международно сътрудничество и връзки с обществеността", както и финално интервю с изпълнителния директор на "Булгаргаз". От 2017 г. председател на съвета на директорите е Николай Павлов. Преди да бъде назначен в държавната компания (по време на мандата на ГЕРБ), Павлов беше служебен министър на енергетиката в правителството на Огнян Герджиков.

Казусът със служебното положение на сина и дъщерята на Стефан Янев възникна преди дни, като служебният премиер коментира следното:

"Да, имам деца, горд съм, че са възпитани, образовани и добри хора. Те имат техни - свои деца и съм щастлив и с двама внуци. Развиват тяхната кариера, знам къде работят и са на експертни позиции, друго не знам".

Интересът на ГЕРБ по отношение на децата на Янев е възникнал на 4 август 2021, в кулминацията на опитите на ИТН да състави собствен кабинет начело с Пламен Николов, без да си е гарантирала подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се".

Междувременно две поредни социологически агенции публикуваха данни за много високо одобрение за работата на служебния кабинет сред избирателите на всички политически сили с изключение на ГЕРБ.

Това даде повод на Корнелия Нинова да предложи вариант, при който ако БСП получи третия проучвателен мандат, ще го издигне за редовен 4-годишен мандат.

Стефан Янев даде сигнал, че би бил готов да остане начело на служебно правителство, ако се стигне до невъзможност за съставяне на работещ кабинет от 46 Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023